След разгорещени дебати депутатите гласуваха днес в подкрепа на оставките на няколко министри и другите промени в правителството.

При гласували 205 депутати решението бе подкрепено от 116. Против се обявиха 89 законодатели, а въздържали се нямаше, съобщи БНР.

Ресорите на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов поемат Кирил Ананиев (финанси), Христо Терзийски (вътрешни работи) и Лъчезар Борисов (икономика).

На мястото на Ананиев, който досега бе здравен министър, отива Костадин Ангелов, шеф на Александровска болница.

Вицепремиерът Марияна Николова пък ще бъде министър на туризма на мястото на Николина Ангелкова.

Новите министри положиха клетва след бурни дебати, в които БСП разкритикуваха липсата на премиера в Народното събрание и на освободените министри.

Левицата поиска почивка, за да бъде извикан Бойко Борисов в пленарната зала, но след нея стана ясно, че той няма да дойде в парламента.

„Оставка на Борисов и смяна с върховенство на закона и правова държава“ поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея смяната на министрите е само имитация:

„Не чухте гласа на хората, които са по улиците и площадите на България. Какво искат те и ние от опозицията - оставка на Борисов и кардинална смяна на мафиотско-олигархичния модел, по който управлява правителството му. Смяна с върховенство на закона и правова държава“.

В отговор Валентин Николов от ГЕРБ подчерта, че кабинетът няма да подава оставка и ще остане на власт, защото „това е въпрос на отговорност“. Той упрекна Нинова ще използва ситуацията, за да решава вътрешнопартийни битки:

„Единственото, което спира да подава оставка това правителство, е отговорността. Отговорността да не влезем в хаос, отговорността от това тази караница, която имате във вашата партия сега за лидери и така нататък, да се пренесе в държавата и тази караница в крайна сметка да доведе не до благоденствие, а до едно унищожение на българското общество и до отпадането на България от пътя, в който ние сме влезли. Моля ви се, колеги, не викайте „оставка“, защото не знаете какво ще ви донесе това“.

В началото на заседанието парламентарната група на ГЕРБ отправи и сериозни критики към държавния глава Румен Радев.

Досегашният финансов министър Владислав Горанов няма да се връща като депутат в парламента. Освен рокадите в кабинета депутатите гласуваха и неговата оставка като народен представител.


 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.