Кандидатите за вицепрезидент на Съединените щати - Майк Пенс и Камала Харис - се изправиха един срещу друг в дебати преди изборите за държавен глава на 3 ноември. Дебатите се проведоха в зала на Университета на Юта в Солт лейк сити, като двамата опоненти бяха разделени от пластмасови прегради и стояха на разстояние един от друг.

Основната тема на дебата между Пенс и Харис, воден от Сюзън Пейдж от "Ю Ес Ей Тудей", беше коронавирусната пандемия, отбелязват международните информационни агенции.

Вицепрезидентът на Съединените щати Майк Пенс защити политиката на правителството на Доналд Тръмп за борба със заразата от коронавирус, а опонентката му от Демократическата партия Камала Харис я определи като най-големият подобен провал в американската история. съобщи Асошиейтед прес. Харис обвини властите, че са омаловажили сериозността на проблема, въпреки че са знаели за него.

Опонентът й - действащият вицепрезидент Майк Пенс - отвърна, че за Тръмп здравето на хората е на първо място и заяви, че още в началото на годината президентът е наложил забрана за влизане в страната на хората, които идват от Китай.

Според Камала Харис президентът Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс нямат план за справяне с коронавируса.

Тя добави, че администрацията "не желае да каже истината на американския народ", позовавайки се на признанието на Тръмп, че омаловажава сериозността на пандемията. Харис също така заяви, че не би желала да си постави коронавирусна ваксина, която е одобрена от сегашното управление на САЩ.

Камала Харис заяви в дебата, че няма да се възползва от ваксина срещу коронавирус, ако тя е препоръчана от действащия президент Доналд Тръмп. "Ако Доналд Тръмп ни каже да използваме дадена ваксина - аз няма да я приема", отбеляза Харис, добавяйки, че ако все пак подобна ваксина бъде препоръчана от медицинските специалисти, тя ще бъде първата, която ще се ваксинира.

От своя страна вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс посочи, че коронавирусният план, очертана от тандема Джо Байдън - Камалра Харис, "изглежда плагиатски".

"Когато погледнете плана на Байдън, той очертава голяма част от това, което президентът Тръмп, аз и нашата оперативна група за справяне с пандемията правехме на всяка крачка", каза Пенс. "Това прилича малко на плагиатство", добави той.

Коментирайки отговора на администрацията на коронавирусната криза, действащият вицепрезидент приветства решението на президента Доналд Тръмп да спре всички пътувания от Китай, втората по големина икономика в света, в началото на епидемията, което, твърди той, е предоставило безценно време на САЩ да се мобилизира за борба с пандемията.

Кандидатът за вицепрезидент на Демократическата партия разкритикува американския президент Доналд Тръмп и по отношение на личните данъци. Тя заяви, че кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън е "невероятно прозрачен", в сравнение с Тръмп.

Харис цитира доклад, в който се посочва, че Тръмп има задължения от 400 000 долара, отбелязвайки, че "би било наистина добре да се знае на кого президентът дължи пари", както и че американският народ има право да знае "какво влияе върху решенията на президента".

Кандидатът за вицепрезидент на САЩ от Демократическата партия Камала Харис също така заяви, че администрацията на Тръмп "не вярва в науката" и отрича съществуването на проблема с климатичните промени. Тя добави, че демократичният кандидат Джо Байдън, ако бъде избран за президент, ще включи САЩ отново в Парижкото споразумение за климата. Тя определи изменението на климата като "екзистенциална заплаха".

Харис каза, че една администрация на Байдън ще има за цел да създаде работни места във възобновяема енергия, но в същото време няма да забрани фракинга (извличането на шистов петрол и газа). Тя добави, че управлението на Джо Байдън ще се стреми към въглероден неутралитет до 2015 г. и към нулеви емисии до 2050 г.

Във вицепрезидентския дебат Майк Пенс пък обвини своя предшественик и кандидат за президент на Демократическата партия Джо Байдън, че приветства възхода на комунистически Китай.

Той заяви, че икономическият план на Байдън е "рецепта за икономически упадък" и че встъпването му в длъжност ще струва хиляди американски работни места.

От своя страна Камала Харис заяви, че администрацията на Тръмп е загубила търговската война с Китай. Според нея търговската война е причинила загуба на над 300 000 работни места в промишлеността и е причинила "промишлена рецесия".

Харис също така прогнозира, че Тръмп може да загуби "повече работни места от почти всяка друга администрация" до края на мандата си в резултат на двустранните митнически тарифи, наложени в търговския спор с Китай.

Харис обвини президента Доналд Тръмп и за провали във външната политика, заявявайки, че той "не знае какво означава да бъдеш честен". Тя заяви, че след като Тръмп оттегли САЩ от ядрената сделка с Иран, "сега ние сме в по-малка безопасност, тъй като те (иранците) създават това, което може да се окаже значителен ядрен арсенал".

Камала Харис също така посочи, че президентът "прегръща диктатори по целия свят" и отчуждава дългогодишни съюзници.

Тя атакува и нежеланието на Тръмп да осъди руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., съобщи БНР.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.