Даряването на плазма във Варненския кръвен център ще стане възможно до два месеца. Центърът бе одобрен от Европейската комисия и ще получи необходимата апаратура. Това съобщи в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” председателят на Сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“ д-р Павлина Михайлова.

Тя допълни, че сега Националният кръвен център в София е единственият в страната, в който може да се дарява плазма. Той обаче работи от 8 до 15 часа, само в делнични дни . От сдружението са изпратили писмо до Министерството на здравеопазването, в което настояват работното време на центъра да бъде удължено и той да функционира и през почивните дни, за да може да се осигури повече плазма за пациентите. Д-р Павлина Михайлова подчерта:

"Все още нямаме отговор от министерството. Очакваме реакция от тяхна страна".

Д-р Михайлова анонсира и започващата национална информационна кампания за даряването на кръвна плазма от пациенти, преболедували коронавирус. Тя апелира в кампанията да се включат повече мъже, които са преболедували от Ковид-19, защото:

"Знае се, че мъжете боледуват по-тежко от този вирус. А, колкото по-тежко е боледуването, толкова повече антитела се образуват в кръвната плазма", уточни д-р Михайлова, пред "Радио Варна". 

Снимка: ЕПА/БГНЕС 

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.