Днес отбелязваме 135 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България!

Кулминацията в националните чествания ще е тази вечер в Пловдив. На тържествената заря - проверка пред паметника на Съединението, която БНР ще предава пряко от 20:30 часа, ще присъства президентът Румен Радев.

Празникът в Града под тепетата

По традиция празникът ще започне в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи благодарствен молебен. Венци и цветя на признателност ще бъдат положени на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

Вечерта пред Военния клуб Комитет “Родолюбие” ще представи част от събитията от 6 септември 1885 година - завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

„Горди сме , че градът ни е бил център на всичко това“, казват днес пловдивчани.

Президентът Румен Радев в Брестовица и Първенец

Тържества по повод 135-та годишнина от Съединението на България ще има днес и в пловдивските села Брестовица и Първенец, а гост на събитията ще бъде президентът Румен Радев.

В Брестовица президентът Румен Радев ще открие барелеф на Васил Левски във Влаховата къща, където е било едно от скривалищата на Дякона. След това държавният глава ще се включи в честванията в Първенец, където е замислена и планирана каузата на Съединението.

По-късно президентът и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов ще поднесат цветя пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението и ще се включат в тържествено шествие по случай събитието. Участие в него ще вземат и представители на комитет „Родолюбие“, които пред читалището в центъра на Първенец ще направят възстановка на събитията от 1885 година.

Тази вечер от 19 часа ще потегли „Национален поход за Съединение“

Преди тържествената заря-проверка от ще се състои и “Национален поход за Съединение”, в който се очаква да се включат родолюбиви българи от цялата страна. Целта - да се покаже, че въпреки разделенията, обществото е способно да се обединява около националните каузи, уточняват организаторите му.

Шествието ще потегли от площад „Централен“ и ще премине през бул. „Цар Борис III Обединител“, моста на Панаира, бул. „България“ и по бул. „Руски“ до бул. „Шести септември“. По целия маршрут участниците ще носят 50 метров национален флаг, изработен специално за събитието.

По повод 135 години от Съединението на България ще има и тържества във Варна. Днес от 9 до 11 часа всички желаещи, могат да положат венци или цветя на Паметната плоча на княз Александър Батенберг на пл. ”Независимост“, съобщават от община Варна.

Безплатна туристическа обиколка на града ще има, която ще бъде посветена на празника. Тя ще започне в 10:30 ч. от Туристическия информационен център.

Поради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, в организацията на събитията ще се спазват всички изисквания на Министерството на здравеопазването.

 

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.