Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и американският държавен секретар Майк Помпейо обсъдиха напрежението между Турция и Гърция заради оспорвана територия в източно Средиземно море, предадоха световните агенции.

След срещата в Санто Доминго Помпейо заяви в Туитър, че двамата водещи дипломати са обсъдили "спешната нужда от намаляване на напрежението", предава БТА.

По-късно Чавушоглу заяви на пресконференция, че е изложил пред държавния секретар на САЩ "справедливата кауза" на Турция в региона. Анкара "ще продължи да защитава интересите си", подчерта той.

Освен това двамата са обсъдили ситуацията в Либия и са решили да продължават консултациите по въпроса на равнище експерти.

В четвъртък Франция, чиито отношения с Турция са обтегнати през последните месеци, подсили военното си присъствие в източно Средиземно море, подкрепяйки Атина, припомня Франс прес. В петък външните министри на страните от ЕС се срещнаха в Брюксел, за да призоват за намаляване на напрежението.

Освен това Чавушоглу отправи критики срещу Джо Байдън, бъдещия кандидат- президент на Демократическата партия на САЩ. През декември миналата година Байдън заяви пред в. "Ню Йорк таймс", че САЩ трябва да заемат друга позиция спрямо турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да покажат, че подкрепят ръководството на опозицията.

Записът от тази среща обаче придоби голяма популярност в турската част на Туитър, припомня ТАСС.

Чавушоглу обвини Байдън, че е "предложил да се смени тактиката, защото САЩ вече са опитвали да извършат преврат в Турция".

Турски представители вече са обвинявали Вашингтон, повече или по-малко открито, че стои зад неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли 2016 г., припомня АФП, цитирана от БТА.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.