Бивш агент на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ бе арестуван и обвинен в шпионаж в полза на Китай, съобщиха информационните агенции.

Александър Юк Чин Ма бил задържан в петък в щата Хаваи. Повдигнати са му обвинения в шпионаж в полза на Китай заради предаването на поверителни документи и на имената на информатори.

Американски агент под прикритие, представил се за човек, работещ за китайските тайни служби, се свързал миналата година с бившия служител на ЦРУ, който му предоставил информация срещу пари.

67-годишният Александър Юк Чин Ма е натурализиран американец, роден в Хонконг. Мъжът е работил между 1982 и 1989 г. за ЦРУ, където е имал достъп до поверителна информация. След като напуснал американското разузнаване, той заживял в Шанхай, Китай, преди да се установи на Хавайските острови през 2001 г. Три години по-късно той бил нает от Федералното бюро за разследване (ФБР), за което работил най-малко 10 години.

В продължение на три дни през март 2001 г. мъжът предавал американска секретна информация на китайски разузнавачи в хотелска стая в Хонконг. Той продължил да държи връзка с тях дори след като постъпил на работа във ФБР.

Мъжът казал че американския агент под прикритие, който се свързал с него миналата година, че иска "родината" (Китай) да постигне своите цели.

ЦРУ и ФБР не отговорили на запитвания на Ройтерс защо е отнело толкова дълго време да го арестуват.

Това е поредният случай на съдебно преследване срещу бивш американски разузнавач за предаване на информация на Китай, отбелязва Франс прес. САЩ търсят двойни агенти след разбиването на шпионската мрежа на ЦРУ в Китай между 2010 и 2012 г. Миналата година двама бивши агенти на ЦРУ и един на американското военно разузнаване бяха осъдени на между 10 и 20 години затвор за шпионаж в полза на Китай, съобщи БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.