Дни наред популярно нощно заведение във Варна e работило, въпреки че сред служителите е имало заразен с коронавирус.

Един от сервитьорите в заведението е подал сигнал за случая. Той твърди, че собствениците не са уведомили здравната инспекция навреме, а на работещите в бара са разпоредели да си мълчат, съобщи БНТ.

По време на парти Петър Хаджиатанасов, който е сервитьор в заведението, забелязал, че негов колега, който работи на бара, се чувства зле и е с температура. Въпреки молбата да се прибере у дома, младежът не си тръгнал. На следващия ден отново отишъл на работа.

Петър твърдял, че собственикът на заведението е пренебрегнал препоръката хората, които са със симптоми на коронавирус да се изолират. Като доказателство младежът показал снимки на служебния чат.

"Казаха ни, ако искаме да си направим тестове, но да не споделяме, т.е. да не казваме какво се е случило, да не казваме, че той е бил на работа, че ние също не сме били на работа покрай него", каза Петър.

Версията на собственика на заведението обаче, е съвсем друга.

"Първият колега, който беше със симптоми, той още следващия ден не беше на работа. Също е и в неплатен отпуск оттогава", твърди собственикът на заведението Николай Иванов.

Петър споделя снимките от корпоративния чат и в социалните мрежи, подал сигнал и в здравната инспекция във Варна.

"Казаха, че трябва да го проверим и след малко ще ви звъннем, стояхме с баща ми, чакахме и нищо не се случваше", разказа Петър.

От РЗИ-Варна заявиха, че сигналът на Петър не е взет под внимание, тъй като не е бил подаден в писмен вид. А че барманът е заразен, се разбира случайно.

Според изискванията, личният му лекар подава информация в РЗИ, че младежът е с респираторно заболяване. Подобни пациенти здравните инспектори изследват на случаен принцип за COVID-19.

На 3-ти юли излиза и положителната проба, 8 дни след като барманът вдигнал температура. През цялото това време заведението продължава да работи.

От здравната инспекция заявиха, че сред персонала има още един заразен. След положителните тестове, собственикът е затворил заведението и е направил пълна дезинфекция.

От “Днес+” припомнят още, че през последното денонощие във Варна са регистрирани нови 36 случая на COVID-19.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.