Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще наблюдава демонстрациите на способности по време на открития ден на българо-американската подготовка "Тракийско лято 2020" в района на летище Чешнегиро.

Военните ще демонстрират десант, в който ще участват американски самолети С-130 "Херкулес", български "Спартан", изтребители "МиГ-29" и вертолети "Кугър" и "Ми-17". Машините са от авиобазите в Чешнегирово, Враждебна, Крумово и Граф Игнатиево. Ще бъде показана и авиационна техника.

Над 1000 военнослужещи от българската и от американската армия тренират заедно в „Тракийско лято – 2020“. Подготовката се провежда всяка година с цел повишаване оперативната съвместимост между екипажите на военно-транспортните самолети в състава на международните оперативни сили, както и за отработване на процедури за съвместна работа в условията на враждебна среда, уточняват от информационния център. Заедно с ВВС своя опит повишават и парашутистите от Съвместното командване за специални операции.

Българо-американска подготовка "Тракийскo лято - 2020" се провежда до 28 август в районите на летище "Пловдив", военното формирование 32 040 - Крумово, летище "Чешнегирово", пътния участък с. Поройна - с. Леново и във временно отделени зони от въздушното пространство на България. Ръководител на учението е полк. Юрий Луканов – заместник-началник на щаба на Военновъздушните сили на България, съобщи БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.