Кандидатът на Демократическата партия в президентските избори в Съединените щати - Джо Байдън води пред настоящия президент Доналд Тръмп с почти 120 хиляди гласа при почти пълно преброяване на гласовете в ключовия щат Мичиган, съобщиха информационните агенции.

По данни от преброени 99% от гласовете Байдън получава 50,3 процента от вота, а Тръмп - 48,1 процента. Разлика, която е доста по-голяма от преднината на Тръмп в Мичиган през 2016 година, когато той надделя с малко над 10 хиляди гласа.

С шестнадесетте електори, които Мичиган изпраща в избирателната колегия за избор на президент, Джо Байдън вече изглежда си е осигурил 264 от необходимите 270 гласа, коментират експерти.

В същото време неговото изоставане от Доналд Тръмп в щата Джорджия продължава да намалява и вече е сведено до едва 23 009 гласа, според последна информация на CNN и Decision Desk, като остават да бъдат преборени около 90 000 гласа, които бяха подадени по пощата. Към настоящия момент Тръмп печели 49,62% от гласовете в Джорджия спрямо 49,15% за Байдън.

Трябва да се има предвид, че в този щат (Джорджия) даден кандидат може да поиска повторно преброяване на гласовете, ако разликата с неговия основен претендент е в рамките на 0,5 на сто, но няма автоматично повторно преброяване.

По-рано Тръмп заяви, че е спечелил в щата Джорджия, който носи 16 електорални гласа, но в последствие неговият щаб заведе жалба за спиране на преброяването на гласове. Изборните служители в щата обаче обявиха, че ще продължават да броят и се надяват да завършат цялото преброяване на гласовете до края на вечерта.

До момента настоящият държавен глава Доналд Тръмп може да разчита на 214 гласа в избирателната колегия, уточняват информационните агенции.

Щабът на Доналд Тръмп вече подаде жалби срещу преброяването на гласовете в щатите Мичиган, Пенсилвания и Джорджия.

Междувременно преднината на Джо Байдън в щата Аризона започна да намалява, като остават да бъдат преброени още около 275 хил. гласа.

Въпреки че Асошиейтед Прес и Fox News вече обявиха, че Байдън печели в Аризона, неговата преднина се сви с малко над 10 000 гласа до около 68 00 гласа (или около 2 процентни пункта) в сравнение с президента Доналд Тръмп.

Симпатизанти на настоящия президент демонстрираха в преброителен център в Детройт в сряда с лозунги „Спрете вота!“, след като АП обяви Джо Байдън за победител в Мичиган, след като изчисли, че оставащите непреброени бюлетини в щата са твърде малко и в райони с преобладаващо влияние на Демократическата партия, за да може да се очаква Тръмп да стопи преднината на Байдън.

Според данните на АП Байдън си е осигурил 264 електори при необходими 270 за победа, а Тръмп изостава с 213.

В Мичиган щабът на Тръмп подаде съдебен иск за спиране на преброяването с твърдението, че на негови наблюдатели не бил осигурен достъп. Главният прокурор на Мичиган Дейна Несъл, от демократите, отхвърли обвиненията и каза, че на обществеността е бил осигурен достъп до преброителните центрове, като същевременно е налице строга система за контрол и проверка на процеса.

Полицията в американските градове Портланд и Ню Йорк арестува снощи десетки демонстранти и иззе пиротехнически средства, чукове и огнестрелно оръжие, предаде Ройтерс.

Губернаторът на щата Орегон Кейт Браун задейства щатската Национална гвардия в отговор на „ширещото се насилие“ в нощта след президентските избори в САЩ.

Полицията в Портланд съобщи, че е арестувала 10 души при протести, придружени от безредици.

В. „Ню Йорк таймс“ съобщи, че нюйоркската полиция е арестувала около 60 души в Манхатън при демонстрации, прераснали в насилие.

Демонстрациите и последвалите сблъсъци избухнаха в момент, когато Съединените щати са в напрегнато очакване на резултатите от изборите, а органите на реда са готови да потушат евентуални размирици.

Протестиращите в Манхатън за кратко блокираха уличното движение и скандираха лозунги, призоваващи за „опожаряване на полицейските участъци във всеки град“, отбелязва вестникът.

Демонстрации имаше и в други американски градове, включително Атланта, Детройт, Оукланд, където активисти настояха преброяването на гласовете да продължи безпрепятствено, посочва Ройтерс.

 

Близо 100 човека се събраха вчера на проява преди планирано шествие в центъра на Детройт в колебаещия се щат Мичиган, за да искат пълно преброяване на гласовете и мирен преход във властта.

Преди изборите на 3 ноември в САЩ месеци наред имаше протести след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд по време на арест в Минеаполис.

Демонстрациите срещу расизма настояват за спиране на полицейската жестокост и расовото неравенство, а при протестите около изборите се отправят искания за пълно преброяване на гласовете.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.