Всички пътища са проходими при зимни условия, затворени пътища нямаме. Това каза на брифинг за актуалната обстановка след обилния и продължаващ снеговалеж инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Цяла нощ колегите и всички машини от пътноподдържащите фирми са били на терен. Имахме на терен над 900 машини. Имаше частични затваряния на определени участъци за снегопочистване”, каза Досев.

В момента над 900 са машините, които работят в цялата страна, съобщава БНР.

Апелът ни към водачите на тежки автомобили е да отложат пътуванията си до Гърция, тъй като властите там наложиха ограничения, казаха още от АПИ.

Към момента граничния пункт при Гоце Делчев остава затворен и за леко, и за тежкотоварни автомобили. Този при Кулата е затворен за МПС-та над 3,5 тона. Това ни кара да отправим призив към водачите на тежки автомобили, които възнамеряват да пътуват към Гърция, просто да отложат пътуванията си до отваряне на граничния пункт, за да не се налага да изчакват в аварийните ленти и в снега, каза още Досев.

Той заяви, че в момента у нас няма затворени проходи. Всички проходи са проходими при зимни условия, като възнамеряваме да въведем ограничение за движение на тежки МПС-та през Хаинбоаз, като ограничението ще бъде колите да бъдат с вериги, заяви той.

Областите, в които не вали сняг са само Силистра, Добрич, Варна и Разград. Очакваме скоро и там да завали сняг. Снеговалежът очакваме да спре в следобедните часове, така че дотогава мобилизацията ще е пълна и колегите правят всичко възможно, за да постигнат една проходимост на пътищата при зимни условия, посочи той.

През нощта, по времето докато беше ограничено движението на магистрала „Тракия” за снегопочистване, пак имаше навлезли в магистралата недобросъвестни водачи, които удължиха периодите на затваряне с над час, посочи Иван Досев.

АПИ отново отправиха апел водачите на всички видове МПС-та да тръгват подготвени за зимните условия и заредени с голяма доза търпени.

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.