Руската ракета-носител от тежък клас „Ангара-А5“ извърши успешно първия си старт от космодрума Восточний, съобщиха АП, ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Първоначално изстрелването на ракетата беше планирано за 12:00 московско време във вторник, но две минути преди изстрелването автоматиката го отмени. Както по-късно каза пред репортери ръководителят на „Роскосмос“ Юрий Борисов, отмяната е причинена от повреда в системата за херметизиране на резервоара за окислител на централния блок.

Изстрелването беше отложено за обяд в сряда, но и тогава не се състоя - според Борисов командата за отмяна е получена заради повреда в системата за управление на пускането на двигателя. Тогава ръководителят на Роскосмос увери, че необратими процеси, изискващи демонтажа на ракетата, не са настъпили, че трансферите по технически причини са обичайно явление за разработчиците и настоящият етап на тестване е насочен към идентифициране на такива нюанси.

Това изстрелване на „Ангара“ стана първото за този тип ракета от площадката на Восточный - заедно с него започнаха изпитания на дизайна на полета на космическия ракетен комплекс „Амур“, който включва както самата ракета-носител, така и инфраструктурата на космодрума. Освен това по време на полета на ракетата ще бъде тествана горната степен „Орион“ за полезен товар, за която този полет също е първи.

Космодрумът Восточний се намира в горите на Амурска област в руския Далечен изток. Поради разположението по-близо до екватора, „Ангара“ може да доставя по-тежък полезен товар в орбита, ако бъде изстреляна от тази първа и единствена постсъветска стартова площадка за космически кораби в Русия.

Предишните три изстрелвания на „Ангара“ бяха осъществени от космодрума Плесецк - съоръжение от съветската епоха в северозападната част на Русия.

„Ангара“ е семейство руски ракети-носители от лек до тежък клас. Тяхното гориво използва керосин и течен кислород - екологично чисти компоненти, за разлика от горивото на ракетите „Протон-M“, които „Ангара“ ще замени в близко бъдеще.

Предполага се, че в допълнение към основния тежък вариант „Ангара-А5“ (стартово тегло около 773 тона, полезна товароподемност - до 24,5 тона в ниска околоземна орбита), ще има модификации като „Ангара-А5М“ с повишен полезен капацитет и „Ангара-А5В“, която ще се произвежда с оборудване с обратна първа и втора степен и трета степен, използваща водород.

С помощта на ракети от това семейство се планира да бъдат изстреляни спътници в ниска околоземна орбита (например орбиталната обсерватория „Спектр-УВ“), редица модули на бъдещата руска орбитална станция, както и ново поколение транспортен кораб (PTK NP), който ще доставя екипажите до космическата станция.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.