На 87-годишна възраст почина най-старата от деветте съдии във Върховния съд на САЩ - Рут Гинзбърг, съобщиха световните агенции. Тя бе един от малцината либерали в най-висшата американска съдебна инстанция, известна бе и като радетелка на правата на жените.

Гинзбърг е починала в дома си във Вашингтон, заобиколена от свои роднини, след продължително боледуване от метастатичен рак на панкреаса, се казва в съобщението на Върховния съд.

Анализаторите веднага отбелязаха, че нейната кончина дава шанс на президента Доналд Тръмп да разшири консервативното мнозинство в този ключов орган на американското правосъдие с трето за своя мандат назначение. Той вече назначи там на пожизнени постове двама консерватори, рязко накланяйки баланса на силите във Върховния съд в консервативна посока.

Гинзбърг беше член на най-висшата съдебна инстанция на САЩ от 1993 г. и беше придобила статут на икона за американските либерали.

"Нашата страна загуби юрист от исторически мащаб. Ние във Върховния съд загубихме скъп колега. Днес скърбим, но сме уверени, че бъдещите поколения ще запомнят Рут Гинзбърг такава, каквато я познавахме ние - неуморен и решителен борец за правосъдие", каза председателят на съда Джон Робъртс в изявление по повод смъртта ѝ.

Президентът Тръмп научи новината малко след предизборната си реч в щата Минесота от репортерите, които го придружават. "Току-що е починала? Не знаех", каза той, цитиран от един от журналистите. "Тя имаше удивителен живот, какво друго може да се каже за нея?", отбеляза само той.

Гинзбърг е израснала в работническо семейство в нюйоркския квартал Бруклин, за да се издигне до пиедестала на един от най-авторитетните юристи в САЩ. Гласът ѝ бе решаващ при ключови решения на Върховния съд, гарантиращи равни права за жените, разширяване на правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация от т. нар. ЛГБТ-общност и запазването на правото на аборт, съобщи "segabg.com"..

Телевизия Ей Би Си, цитирайки неназовани източници, съобщи, че се очаква Тръмп да предложи заместник на Гинзбърг "в близките дни". Припомнено беше, че още в началото на месеца Тръмп е подготвил списък с 20-ина имена, в който фигурирала и поне една жена. Според неназовани източници за главен претендент се смята 48-годишната апелативна съдийка от Чикаго Ейми Кони Барет.

Ако Тръмп успее да запълни овакантеното от Гинзбърг място, във Върховния съд консерваторите ще имат солидно мнозинство от 6 на 3. За тази радикална промяна допринесе най-вече самият Тръмп, който по време на мандата си вече назначи за върховни съдии двама свои съмишленици - Нийл Горсъч и Брет Кавано.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.