В Съединените щати започва заключителната фаза на президентските избори. Битката е между настоящия държавен глава Доналд Тръмп и основния му опонент - кандидатът на демократите Джо Байдън, който е фаворит на социолозите.

Изборите преминават на фона на пандемията от Ковид-19, предизвикателства пред икономиката и протести за расова справедливост. Близо 100 милиона души в Америка вече дадоха гласа си по пощата или чрез друг предварителен метод.

Анализатори определят вота като най-важния за това поколение. Кандидатите от своя страна представиха две ясно разграничени визии за страната.

Републиканецът Тръмп се представя като контраст на статуквото и описва Байдън като кукла на конци в ръцете на крайно левите.

Демократът Байдън пък вижда в изборите референдум за морала на нацията. Кандидатът на демократите пое ангажимент да изцели раните на страната и описа включването му в кампанията като откликване на зов за помощ. Избиратели, дали предварително вота си в Арлингтън, на около 10 минути от Вашингтон казват, че гледат на изхода от вота с надежда:

“Да имаме лидер, на който може да имаш доверие, лидер който няма да доведе страната в стадий на дълбок упадък. Като цяло не вярвам на политиците, но сега се страхувам за страната. Има много екстремизъм. По средата съм, но чисто и просто се притеснявам.“

Близо 100 милиона вече са гласували по пощата или предварително. Според наличната информация, която не обхваща цялата страна, демократите са по-активните при предварителното подаване на гласове, докато републиканците са по-склонни да гласуват днес.

„Безпорядъкът, в който бе превърната страната ни през изминалите четири години. Всички обичани от мен хора са изключително изплашени, разочаровани. Хора се разболяват, губят поминъка си. Обезпокояващо е нивото на насилие. Определено се надявам на добър резултат от вота.“

От другата страна привърженици на Тръмп казват, че той е направил невероятно добри неща за Америка.

Днес една от основите теми е кога ще научим кой печели.

По принцип преброяването на гласовете отнема няколко дни, но победителят е ясен в малките часове на следващия ден. Тази година, обаче, нагласите са за дълго чакане в продължение на дни и дори седмици, заради скокът в гласуването по пощата породен от пандемията от Ковид-19.

Американският президент се избира на базата на гласове в електоралната колегия като за победа са важни резултатите от ключови щати с неясни предпочитания, сред които тази година това са Пенсилвания, Северна Каролина и Мичиган.

Ковид-19

По време на кампанията Доналд Тръмп на няколко пъти омаловажи сериозността на пандемията, докато Байдън обеща, ако стане президент, да работи за национално изискване за носене на маски.

В последните дни от наситената си предизборна програма по време на митинг Тръмп заяви, че може и да уволни доктор Антъни Фаучи – водещ експерт в щаба на Белия Дом за справяне с Ковид-19 след като Фаучи критикува действията на администрацията. Байдън не се забави с коментар като каза, че страната има нужда от президент, който всъщност слуша експерти като Фаучи.

Това е една от най-необичайните кампании в американската история, изцяло променена след като пандемията от ковид-19 навлезе в страната и доведе до смъртта на поне 230 хиляди, а заразените са над 9 милиона.

Пред привържениците си на митинг във Файетвил в щата Северна Каролина Тръмп описа опонента си като политик, който "ви мрази" и се определи като "аутсайдер, който ще ви защитава, както никой досега не ви е защитавал". Той има още два митинга преди началото на изборния ден.

Байдън пък заяви от Кливланд, щата Охайо, че е "време Тръмп да си стегне куфарите и да се прибере у дома". Представители на щаба на демократа съобщиха, че той ще проведе последен предизборен митинг в град Скрантън, щата Пенсилвания, а после ще се отправи към дома си в Уилмингтън, щата Делауеър, откъдето ще следи за развоя на броенето на гласовете.

Междувременно стана ясно, че федерален съдия е блокирал опита на републиканци от щата Тексас да бъдат обявени за невалидни 127 хиляди гласа, подадени в специални пунктове за гласуване, обособени заради коронавирусната пандемия в град Хюстън и прилежащия му район Харис предадоха световните агенции.

Във въпросните изборни секции избирателите могат да гласуват без да слязат от колите си. Републиканци от щата Тексас бяха внесли жалба, че обособяването на тези пунктове е незаконно, но съдия я отхвърли, припомня БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.