Президентът на Беларус Александър Лукашенко днес откри на официална церемония атомната електроцентрала БелАЕЦ, на която някои съседни страни се противопоставят от съображения за сигурност, предаде Ройтерс.

БелАЕЦ, намираща се край град Астравец, е построена от руската държавна компания Росатом и финансирана от Москва със заем от 10 милиарда долара.

Тази седмица Литва изпрати до беларуското министерство на външните работи нота с призив да се спре пускането в експлоатация на централата, изградена само на 50 километра от литовската столица, тъй като според Вилнюс тя не е безопасна и застрашава цяла Европа.

Това е исторически момент. Беларус става ядрена държава, заяви Лукашенко, цитиран от местни медии. По думите му централата е нова стъпка към бъдещето, към подсигуряването на енергийната сигурност на страната.

Беларус включи първия енергоблок на АЕЦ-а в обединената си енергийна система по-рано тази седмица, което накара Литва да спре търговия с електроенергия със своята съседка.

В четвъртък Латвия съобщи, че е възобновила вноса на енергия от Русия към балтийските държави, който бе спрян заради опасения, че част от електричеството се произвежда в съоръжението в Астравец.

Централата предизвиква разногласия и сред беларусите, пострадали значително от ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 година.

Церемонията по откриването се състоя на фона на масови протести и стачки след президентските избори в Беларус на 9 август, които според опозицията са фалшифицирани, съобщава "dir.bg".
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.