На 1 септември преди 81 години нацистка Германия напада Полша и поставя началото на Втората световна война (1939-1945 г.).

Години наред полуостров Вестерплате беше смятан за мястото, където започва войната, но в последните години историците изтъкват, че нападението над град Велун е било извършено няколко минути по-рано.

В 4.45 ч. на 1 септември 1939 г. германският крайцер "Шлезвиг-Холщайн" дава първите изстрели по полски военни складове на нос Вестерплате близо до Гданск. Обстрелът е придружен с масирани бомбардировки. Едновременно с морския обстрел и бомбардировките, без да бъде обявена война, 57 германски дивизии, разпределени в групи армии "Север" и "Юг", нахлуват на територията на Полша. Едва в 10 ч. в реч пред Райхстага в Берлин, Хитлер обявява война на Полша.

Стратегическият план за война с Полша (Планът "Вайс") предполага разгромът на полската армия да се осъществи за две седмици. Подготовката за осъществяването му приключва през юни 1939 година.

Освен главния план, съществува и пропагандна стратегия. Няколко месеца преди началото на войната средствата за масова информация на Третия райх започват обработка на общественото мнение, подготвяйки нацията със съобщения за това, че етническите немци в Полша са подложени на гонения, а полските националисти осъществяват въоръжени провокации в пограничните райони.

Пропагандната кампания, която включва и инсценировката на нападения на полски подразделения срещу Германия, се провежда от специалните служби на Третия райх и носи кодовото наименование "Операция Химлер".

Хитлер казва на своите началници, отговорни за операцията: "Давам ви пропаганден "casus belli". Достоверността му е без значение. Никой няма да пита победителя, дали говори истината".

Основната част на операция "Химлер" става спецакцията "Консерви", която трябва да послужи за непосредствен повод за нахлуване в Полша.

Подготовката се ръководи от началника на Главното управление за имперска сигурност Райнхард Хайдрих. Според плана, преоблечени с полски военни униформи сътрудници на СС трябва да нападнат радиостанцията в района на немския град Глайвиц (днес полският Гливице) и да излъчат на полски език в ефир антигерманско възвание. Освен това други групи трябва да осъществят атака срещу лесничейство близо до границата с Полша и на граничен пункт на полско-немската граница. При напускане на мястото на диверсията есесовците трябва да оставят трупове, облечени в полски униформи. За тази роля са избрани пленници от затворите на Третия райх, чиито трупове са доставени до мястото на провокацията, а след приключване на операцията просто са простреляни няколко пъти, за да се създаде впечатление, че са водени бойни действия.

Доставката на телата - "консервите" по немската терминология - е поверена на Хайнрих Мюлер. В осъществяването на операцията са задействани над 100 сътрудници на СС и СД, които задължително владеят полски език. На участниците в специалната група е строго забранено да влизат в контакт с немски структури на мястото на провокацията.

Началото на операцията е планирано за 4:30 часа сутринта на 26 август, но впоследствие отложена за 31 август 1939 г.

Група под командването на щурмбанфюрера от СС Алфред Науйокс, преструвайки се на полски военни, нахлува в помещенията на радиостанцията в Глайвиц. Откриват хаотична стрелба, завързват служителите и ги заключват в мазите на сградата. В ефира на на немското радио е излъчен запис, на който се чуват изстрели и се чува "обръщение" на полски език: "Граждани на Полша! Дойде време за война между Полша и Германия. Обединявайте се и убивайте всички немци".

След това от ефира на радиостанцията прозвучава пламенно антигерманско възвание и диверсантите бързо се скриват.

Cкoрo cлeд тoвa нeмcкитe рaдиocтaнции прeдaвaт в eфир извънрeдни cъoбщeния зa извършeнo oт пoляцитe нaпaдeниe върху гeрмaнcкa тeритoрия. Кaтo дoкaзaтeлcтвo показват и трупoвeте нa "пoлcките вoeннocлужeщи".

В 4:45 часа сутринта на 1 септември хитлеровите войски, без официално обявяване на война, пристъпват към изпълнение на плана "Вайс" и нахлуват в Полша.

На следващия ден след "инцидента" - 1 септември 1939 година, Хитлер прави обръщение към немския народ, обявявайки, че Полша е извършила нападение на германска територия и че от този момент Германия се намира в състояние на война с Полша.

В обръщението си към нацията Хитлер заявява, че храбрите немски войници са защитили с чест от въоръжено нападение териториалната цялост на Райха. В действителност цели пет часа преди обръщението на Хитлер немската армия започва настъпателната операция срещу Полша.

На 3 септември Великобритания и Франция, които имат подписани съюзнически договори с Полша, обявяват война на Германия и двустранният конфликт започва да ескалира в международен. Сталин изчаква до 17 септември преди да започне свое нападение над Полша, съобщава "dir.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.