Силно земетресение разтърси Южно Мексико снощи, разлюлявайки сгради в центъра на столицата. Тя е на стотици километри от епицентъра, принуждавайки жители да напуснат домовете си, предаде Ройтерс.

Американският геологичен институт отчете, че трусът е бил с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е бил на тихоокеанското крайбрежие в щата Оахака.

Към момента не се съобщава за пострадали хора и материални щети. Издадено е предупреждение за опасност от цунами в радиус от 1000 км.

През 2017 г. земетресение с магнитут 7,1 по Рихтер удари централната част на страната и доведе до смъртта на 355 души в столицата и в околните райони.

Няма пострадали български граждани при земетресението. Българското посолство в Мексико е установило контакт с наши сънародници, живеещи в столицата на щата Оахака, в близост до района на епицентъра на труса, който е на 23 км южно от град Крусесита. Те са споделили, че са добре, трусовете са били продължителни, но няма големи разрушения, съобщиха от МВнР.

Земетресението е усетено и в столичния град Мексико, където на места е прекъснато електричеството. Местните власти извършват огледи чрез дронове, като засега няма данни за сериозни щети и пострадали.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.