Все по-трудно е да попаднем на храни, които да не съдържат пестициди. Те се използват за борба с микроорганизми, насекомите, плевелите и гризачите, с цел опазване на плодовете и зеленчуците.

Има много изследвания, които показват, че експозицията на пестициди е свързана с повишена чувствителност към заболявания като диабет, вродени дефекти, рак, болест на Паркинсон и Алцхаймер и други.

На пазара често се предлагат продукти, които отстраняват част от пестицидите. Въпреки това, изследователите твърдят, че чешмяната вода е по-ефективна за намаляването и премахването им от плодовете и зеленчуците. Трябва да се знае също, че нивата на пестицидите са силно намалени в органичните плодове и зеленчуци.

По-хубавото и задълбочено почистване със скраб или твърда четка например може да премахне пестицидите от сладките картофи и плодовете като диня и пъпеш. С мека четка пък може да се измиват по-меките плодове и зеленчуци като домати, праскови, кайсии и много други.

Проучване, проведено в университета в Мазачузетс, също установи, че почистването на ябълки в соден разтвор премахва повече пестициди, отколкото измиването с обикновена вода. Първо, обаче те трябва да се накиснат в смес от вода и сода за около 10 минути. Защо обаче се използва точно сода бикарбонат?


Оказва се, че содата за хляб е особено ефективна в разграждането на два вида пестициди – тиабендазол и фосмет. Трябва да се отбележи, обаче, че содата може да няма същия ефект върху други химикали. Освен това содата не може да премахне пестицидите, които са проникнали във вътрешността на плодовете.

Има и някои други, но недоказани начини за елиминиране на пестицидите. Един от тях е накисване на плодовете и зеленчуците във филтрирана вода с малко сол и оцет за 20 минути. Хубавото е, че вкусът от оцета не остава. При по-ароматните плодове оцетът може да се замени с лимонов сок.

Въпреки това, методите за премахване на пестицидите, които са изброени по-горе премахват пестицидите частично, но никой от тях не е 100% ефективен, съобщава "Плюс.бг.

 

 

Прочети още на: Как да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците? | Puls.bg - https://www.puls.bg/eko-sreda-c-43/kak-da-premakhnem-pestitsidite-ot-plodovete-i-zelenchutsite-n-35476

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.