Начинът на представяне на информацията за коронавируса е крайно некоректен и плашещ. Ако някой иска да плаши, може би си мисли, че уплашени хора се манипулират по-лесно. Това заяви в студиото на БНТ доц. Атанас Мангъров и отново разкритикува работата на властта и по-специално на щаба.

Според Мангъров "щабът трябва да бъде разкаран" именно защото само плаши хората. Мангъров посочи, че неговата теза остава непроменена и винаги е казвал следното на премиера Борисов: Този щаб трябва да бъде разкаран, защото той плаши хората, а всички негативи от него отиват към премиера. Не може да каже дали НОЩ се влияе от политически решения, но и досега смята, че щабът не мисли със собствената си глава, а се влияе от политически мотиви.

По думите му правилният начин е да се каже колко от тестовете са направени на хора за първи път, на хора под карантина, за 2-ри, 3-ти път. Също така колко от тестваните за първи път са приети за болнично лечение. И още - колко от лекуващите се в реанимация са само с COVID-19, а не заради друго заболяване.

Доц. Мангъров цитира данни от Националния оперативен щаб, според които заболеваемостта в България от коронавирус е 43 на 100 000 души. Броят на пациентите с нужда от интензивна грижа е един и също - около 60 до 100 от самото начало на епидемията у нас. Затова и Мангъров е спокоен - епидемията се развива по нормален и очакван начин. "Не знам как и какво предвижда проф. Витанов, но аз съм сигурен, че това няма да се случи", отговори на апокалиптичните прогнози Мангъров. Срив, според него, може да се случи, когато пациенти, които не са за болница, се приемат или пък ако много медицински лица се окажат заразени.

Проблемът и рискът пред държавата е, че в болница се приемат хора, които не са за такова лечение, обясни Мангъров. Това се дължи на страха, всяваната паника и нормалния стремеж на лечебните заведения, които са търговски дружества, да реализират повече клинични пътеки. Много от заболелите от коронавирус изобщо нямат нужда от това да бъдат в болница.

"Ние сме на първо място по смъртност в Европейския съюз. Като цяло обаче смъртността през тази година е с няколко процента по-ниска, отколкото през миналите години. Нямаме извънреден брой хора, които са починали от коронавирус допълнително", посочи още Мангъров.

Той силно се надява властта, и конкретно здравния министър, да устои на твърдението, че няма да се въвеждат старите мерки и да затварят. Атанас Мангъров даде като пример страни, въвели най-строгите мерки през пролетта като Черна гора и Испания, които в момента преживяват отново силен прираст. Това не се случва в Швеция и Беларус, които останаха отворени преди пролетта.

"Ако не бяхме постъпили по толкова глупав начин, нямаше да нанесем толкова тежък удар върху българската икономика", заключи Мангъров.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.