Александър Зверев за втори път в кариерата си триумфира с най-голямата титла от календара на Мъжката тенис асоциация, побеждавайки убедително шампиона от миналата година Даниил Медведев с 6:4, 6:4 за 76 минути игра в последния дуел от Финалите на АТР.

Германецът, който е и олимпийски златен медалист, стигна до най-значимия трофей по възможно най-категоричния начин, надигравайки двамата водещи играчи през последните години - Новак Джокович на полуфинала и Медведев на финала, съобщава „sportal.bg".

Любопитното е, че двамата се срещнаха и в груповата фаза, като тогава драматично в три сета руснакът постигна успех над противника си, а сега ролите се размениха, което за последно се е случвало през 2015 година. Тогава Роджър Федерер побеждава Джокович в групите, но после в битката за отличието сърбинът е по-добрият.

Именно тогава е и последният триумф на Джокович, чиято серия от 15 поредни победи във Финалите на АТР можеше да бъде застрашена точно от Медведев, но руснакът бе спрян на 9.

Зверев е едва четвъртият тенисист в историята, който побеждава световния номер 1 и 2 на полуфинала и финала на Финалите на АТР - другите са Иван Лендъл през 1982-ра, Стефан Едберг през 1989-а и Андре Агаси през 1990-а. При предишния си триумф през 2018-а пък 24-годишният германец елиминира в последните две фази Федерер (номер 3) и Джокович (номер 1).

По най-болезнения възможен начин Медведев допусна ранен пробив за 1:2, и то на 0, макар да можеше да се оплаква единствено за последната точка от него, защото сериозен контакт с филето стана причина топката да бъде недостижима за руснака.

Зверев имаше един сравнително напрегнат момент в осмия гейм, когато от 40-0 подходи два пъти разконцентрирано и се стигна до 40-30, но поне началният му удар успя да го извади от още неприятности, за да се доближи максимално до спечелване на първия сет. С два аса и още един невърнат сервис пък германецът свърши работата си с 6:4 за 33 минути игра.

В първия сет Зверев имаше голямо предимство при уинърите - 9:1, а и бе направил само една непредизвикана грешка повече от съперника - 9:9, като ефективността му на първи сервис бе също по-висока - 72% срещу 62%.

Медведев не спираше да прави нетипични неточности и в началото на следващия сегмент, което му коства ранно допускане на пробив и вече по-сериозно отдалечаване от защита на титлата.

При 0:2 той направи три уинъра, повече от колкото бе осъществил в целия мач до момента, но се нуждаеше от отпускане на съперника или загуба на концентрация/дисциплина на сервис, за да има шанс за обрат. Той все пак стигна до дюс на посрещане, но не и до шанс за връщане на пробива - 4:2.

Зверев положи доста усилия още на посрещане при 5:3 да стигне до крайния успех, но Медведев се съхрани в мача, макар да продължаваше да е далеч от най-доброто си ниво. Зверев по убедителен начин затвори срещата с 6:4, 6:4 и за само 76 минути игра и без никаква драма прегърна трофея за втори път след 2018-а!

Снимка: EPA/БГНЕС   

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.