"Има голяма промяна във френско-германските отношения и то в германската част на френско-германския мотор, след като Германия доста радикално промени икономическата си идеология по отношение на Европейския съюз". Това заяви пред БНР Аделина Марини, издател на сайта Euinside, във връзка със съвместното предложение за възстановителния фонд, върху което стъпва Европейската комисия, за което се договориха Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

Според журналистката Германия има пряк интерес за тази своя промяна, защото пандемията от Covid-19 засегна германската икономика, което е наложило Германия да преосмисли предишни свои позиции по отношение на финансовото си участие на европейско ниво:

"Това е празник за френския президент Еманюел Макрон, защото той винаги е настоявал за европейски, а не за национален подход в ЕС".

Марини изказа мнение, че Меркел започва да "влиза в обувките" на Конрад Аденауер, според когото германски федерален канцлер трябва да бъде добър германец, но и добър европеец. Журналистката подчерта, че не може да се очаква Германия и Франция да бъдат съгласни помежду си по всяка една тема.

В предаването "Събота 150" на БНР, Аделина Марини коментира, че в Германия се сменят поколенията на експертите - икономисти, но и на всякакво ниво:

"Промяната на общественото мнение също трябва да се вземе предвид. Според социологическо проучване, което излезе в седмицата, в която Германия пое ротационното председателство на Съвета на ЕС, климатичните промени са на първо място, на второ е борбата с коронавируса, а на трето - върховенството на закона и правовата държава".

По думите на журналистката в момента виждаме една друга Меркел, коренно различна от това, което тя беше по време на кризата в еврозоната, която започна през 2009-а година:

"В коалиционното ѝ правителство ситуацията е различна, отговаря се на съвсем различни приоритети. Това е комплектът от причини, който може най-добре да ни обясни защо се случва това, което виждаме".

Във връзка с обсъждането на възстановителния пакет за страните от ЕС Марини коментира:

"Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подготвя нов компромис той ще излезе следващата седмица, от това, което до момента е изтекло от това предложение, може да се заключи, че се прави жест към четирите държави, които останаха в лагера на "стегнатите колани", да си запазят отстъпките, т.е. една част от парите, които те влагат в европейския бюджет, да им бъдат върнати.

Другото, което тези държави настояват, е възстановителният пакет от 750 млрд. евро да не бъде под формата на грантове, а на заеми. Предложението на Мишел е 250 млрд. евро да бъдат заеми, а останалото грантове. Как ще се определи това ще видим по време на преговорите. Този път Меркел е на страната на южните държави, на страната на Франция, което сериозно променя тежестта, но преговорите в Европейския съвет не са пропорционални, а всеки глас има своята тежест, независимо колко голяма е държавата, и решенията се вземат единодушно".

По думите ѝ, ако четирите държави не получат това, което искат, и не са съгласни с предложението, решение няма да има, независимо, че Меркел е минала в другия лагер.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.