България бе в една от най-силните групи за евроквалификациите за предстоящия шампионат на Стария континент по водна топка U 19. Радвам се, че предвид играта, която показахме в последната квалификация срещу Полша, страната ни има шанс да влезе в Топ 10 на ватерпола в Европа, което не се е случвало години наред, вълнува се Жимовир Добрев. Задно с още двама свои съотборници от „Комодор” (Варна) – Богдан Траянов и Младен Димитров, той е част от националния отбор на България по водна топка за мъже до 19 г.

Българите вече изиграха квалификационните мачове от групата и жребият им отреди на предстоящото европейско в Бургас от 1 до 7 септември да мерят сили срещу отборите на Словения, Румъния и Чехия.

Преди евроквалификациите (Бел.авт. България – Малта – 10:16, България – Словакия – 12:13, България – Полша – 9:14), варненецът участва с трикольорите в лагер в Барселона. На испанска земя лъвовете свериха часовници с грандове от Европа и Аржентина. Те се докоснаха до колоси, сред които сборна селекция на Каталуня, испански грандове от местното първенство – CN Barcelona, Mediterrani и Horta. Премериха сили и срещу националния отбор на Аржентина.

Треньорът на националния отбор Ивайло Пачалиев, чийто помощник е варненецът Николай Райков, окачестви лагера в Каталуня като изключително полезен. Позицията му споделя и Живомир Добрев.

„Лагери като този са изключително важни за всеки спортист! Те дават различна гледна точка за просперитета на всеки състезател. Лично на мен това събитие ми даде възможност за перфектна психическа и физическа подготовка за предстоящата евроквалификация и, разбира се, много ценен опит. Ясно е, че България има много да догонва именити съперници от класата на Испания. Но за щастие се вижда огромна промяна към по-добро в родната водна топка на фона на 30-годишния застой”, категоричен е Добрев.

Националът споделя, че е извлякъл много полезни неща - и като стил на игра, и като тактически компоненти от проведените контроли в Испания.

„За мен е основополагащо да наблюдавам и да усвоявам най-важното във всеки аспект на играта. Сборният отбор на Каталуня бе на най-високо ниво от всичките грандове, с които играхме контроли. За втори път имах среща с тези момчета и виждам, че нивото им непрекъснато се покачва. След това, по стълбата надолу, бих сложил местните клубове, с които играхме. Невероятни професионалисти!

С аржентинците сме почти на едно ниво. Най-важното е, че след този лагер научих много - както за стила на игра на чуждестранните отбори, така и за тренировъчните им процеси. И всичко това може да бъде приложено тук, в България, за да се усъвършенстваме и да повишим нивото на родната водна топка”, обобщава състезателят на „Комодор”.

Добрев сподели, че той и съотборниците му от представителния тим на България са изключително ентусиазирани, оценявайки факта колко много прави родната федерация по водна топка за развитието им през последните години.

„Това ни прави щастливи и мотивирани за нови успехи!”, радостен е варненецът.

По време на лагера в Каталуня националният ни тим гостува на именития БГ треньор Свилен Пиралков - емблема за испанската водна топка!

„Респект и уважение съм Свилен Пиралков, с огромно уважение мога да кажа, че е страховит майстор на водната топка, човек с изключително много опит зад гърба си, както като играч, така и като треньор. Той не спира да се развива и го показва. Трябват ни такива треньори в България, за да можем пак да излезем на световната сцена като държава с добре развит ватерпол”, изразява възхищението си към именития ни специалист Добрев.

На въпрос какви съвети са получавали националите ни от двамата си треньори – Ивайло Пачалиев и Николай Райков, по време на мачовете от лагера, Добрев отговаря, че той и съотборниците му са спазвали на 100 % треньорската тактика.

„Спазвахме няколко тактики. За тях се изисква да притежаваме доста добра физическа подготовка, която, за съжаление на нас малко ни куцаше. Но въпреки това успяхме да издържим всички мачове, дори да повишим нивото си и да покажем още по-добро представяне в Полша, отколкото в Барселона. Успешно сверихме часовниците си. Равносметката е, че имаме още доста работа, но повишаваме нивото си. Това ми дава кураж за предстоящото европейско първенство”, откровен е ватерполистът.

Живомир открехва, че по време на престоя на трикольорите в Барселона на всяка крачка чувал името на Златната топка Христо Стоичков: „Икона! И след толкова години

цяла Испания боготвори Ицо! Без значение дали сме на стадиона, или на улицата, неговото име винаги е свързано с футбола и с паметта за великите му постижения”.

Добрев не крие, че каталунците са му на сърцето и има тръпка и към града, и към футболния гранд.

„Обичам Барселона, обикалял съм доста голяма част от града. Винаги ми е приятно да се върна и да видя отново Саграда Фамилия, Камп Ноу, Цитадела парк, където се намира и прочутият градски зоопарк. Тук има много българи. Испанците са широки души със златни сърца. Кухнята е фантастична! Имах възможност да гледам наживо мач на „Барселона” и „Майорка”, много съм щастлив!”

„Чувството да си на Олимпийския стадион в Барселона е неописуемо! Яхтената им марина, феноменалните басейни, въздухът там е различен...”, вълнува се националът.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.