Снимка: Капитал

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че конфликтът с Русия няма да приключи, докато не бъде освободен анексираният от Москва черноморски полуостров Крим. Продължават и споровете около обстрела на Запорожката ядрена централа, за който двете страни се обвиняват взаимно, съобщава БНР.

"Крим е украински и ние никога няма да се откажем от него", заяви Зеленски.

В поредното си видеообръщение той настоя:

"Черноморският регион не може да бъде безопасен, докато Крим е окупиран".

"Войната на Русия срещу Украйна и срещу цяла свободна Европа започна с Крим. И трябва да приключи с Крим - с неговото освобождение! Историята на недостатъчната реакция на руската инвазия в Крим от страна на света е един добър аргумент за засилване санкциите срещу Москва. Светът започна да осъзнава грешката си от 2014 г., когато реши да не реагира с пълна сила на първите агресивни стъпки на Русия".

Крим е под контрола на Русия, откакто тя анексира полуострова през 2014 година.

Вчера беше съобщено за експлозии в руско военно летище в Крим.

Правителството в Киев не пое отговорност, но украински медии цитират военни експерти, че е възможно това да е акция на партизани в тила.

Според "Ню Йорк таймс" украинската армия е атакувала ключова руска военновъздушна база.

Москва обясни инцидента с избухването на боеприпаси.

Руските сили са започнали да инсталират система за противовъздушна отбрана в Запорожката атомна централа - най-голямата в Европа, след като обстрел предизвика тревоги за нейната безопасност. За подсилването на системите съобщи ръководителят на назначената от Москва администрация в Запорожка област Евгений Балицки. Той подчерта, че момента станцията работи нормално.

Москва твърди, че атаките са дело на украинските сили и упрекна ООН, че е отменила вече планирано посещение за инспекция. В Киев също заявяват, че за нападенията е отговорна другата страна.

Междувременно още два товарни кораба със 70 хиляди тона хранителни продукти напуснаха вчера необезпокоявани украинското крайбрежие в изпълнение на споразумението от Истанбул.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.