Определено идването на Зе Гомеш в Черно море беше изненадващо. Но нямаше как на "Тича" да не реагират, след като през лятото продадоха Мартин Минчев на Спарта (Прага), а пък сега Матиас Курьор премина в Самсунспор.

И лошото за Илиан Илиев не беше толкова това, че самите играчи биват продадени. По-лошото беше, че другите от асовете в атаката - Исмаил Иса и Родриго Енрике, просто не приличат на себе си този сезон и са с много занижени показатели. Единствен Илиан Илиев-младши показва прогрес и логично дори се счита, че може да бъде повикан от Ясен Петров в мъжкия национален тим. И заради всички проблеми в атака логично Илиан Илиев-старши впрегна своите връзки на португалския пазар и доведе нападател, не откъде да е, а от Бенфика. Негов бивш отбор. И така - кой е Зе Гомеш? Роден е на 8 април 1999 г. в столицата на Гвинея-Бисау - Бисау.

Скаути на Бенфика го набелязват на турнир и когато е на 12 години го привличат в своята академия. Нападателят остава в школата на "орлите" до 2016 г., когато дебютира за мъжкия тим на португалския гранд. Това се случва на 9 септември при победа като гост на Арука. Тогава треньорът Руй Витория го пуска в последните минути на мястото на Гонсало Гедеш. Общо за първия тим на Бенфика Зе Гомеш изиграва 4 мача - 3 Примейра лига, както и един в Шампионската лига — загуба с 2:4 от Наполи, пише "Мач Телеграф".

Впоследствие е изпратен в "Б" отбора, където играе основна роля и записва впечатляващите над 70 мача. Два пъти е даван под наем - първо в Портимонензе, а след това и в полския Лехия (Гданск), където остава до края на миналия сезон, продължил по-дълго заради пандемията от ко-ронавирус. След това се връща в "Б" отбора на Бенфика.

През пролетта има 8 мача за въпросния тим, в които не вкарва гол. Въпреки това той е желан от доскорошния си клуб Лехия (Гданск), който му предлага заплата от около 12 000 евро. С оглед на отличната работа на мениджъра Стефан Бакалски, както и името на треньора Илиан Илиев, Зе Гомеш избра да дойде на "Тича" при 3 пъти по-малка заплата. Все пак Илиан носи екипа на Бенфика от 1995 до 1997 година...

Големите успехи на Зе Гомеш не са с клубен тим, а с националните гарнитури на Португалия, за които той играе, макар и да е роден в Гвинея-Бисау.

През 2016 година става голмайстор на европейското първенство до 17 години, като бележи цели 7 гола. Логично с оглед на това, че Португалия печели трофея, той е избран за Играч на турнира. Иначе с тима на "мореплавателите", само че до 19 години, става европейски шампион и през 2018 година.

Когато е на върха в индивидуален план, към него интерес имат от Барселона и РБ Залцбург - клуб,който е доказал, че знае как се работи с млади таланти.

Зе Гомеш е бил пред трансфер в Барселона през 2019 година, като тогава каталунците са давали 15 млн. евро за него. Шефовете на Бенфика не го пускат, тъй като по договор има клауза в размер на 50 млн. евро, която няма клуб, който да плати, съобщава "Топ спорт".

От сегашна гледна точка, тази история изглежда нереално, но е факт. Само ще споменем, че в тези години той е бил звездата на юношеските национални отбори на Португалия, при все че в съставите на "мореплавателите" са били играчи като Рубен Диаш (сега в Манчестър Сити), Тринкао (сега в Барселона), Рафаел Леао и Диого Далот (сега в Милан), Жедсон Фернандеш (сега в Галатасарай). Кариерата му обаче не се е развила толкова добре, колкото на неговите съотборници. Но ето, че сега той получава втори шанс в живота си.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.