Снимка: bTV

От понеделник може да се извършва бустерна доза с адаптирана иРНК ваксина. Имаме на разположение около 290 000 дози от нея. Това каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев по bTV.

Той поясни, че личните лекари вече могат да ваксинират и пациенти извън листите си. Ваксинационният процес по думите му е бил силно затруднен при предходното управление със затварянето на ваксинационните центрове и отнемането на възможността на личните лекари да ваксинират хора извън техните листи. „Много от болниците вече отвориха ваксинационните си центрове и те работят. На личните лекари се възстанови правото да ваксинират хора извън пациентските им листи, в РЗИ-та също извършваме ваксинация", заяви Асен Меджидиев.

Служебният здравен министър Асен Меджидиев обяви, че учебната година ще започне без маски и тестване. „Ще започнат един напълно нормален, присъствен учебен процес. Това го говорим вече три пъти с министъра на образованието. Мерките остават до там да се спазва дистанция, да се проветряват помещенията и лична хигиена", добави той.

Ограничения може да има за конкретна паралелка, ако има положителен случай на заразено с коронавирус дете.

Меджидиев коментира и че системата е готова, ако има по-силна вълна през есента. Интензивните легла са запазени във варианта, който беше в най-тежкия момент на пандемията.

За електронната рецепта здравният министър обясни, че е върнал и хартиената паралелно с нея от 1 ноември, за да може да се предписват медикаменти и на места, където няма интернет. „Когато един пациент има нужда да му се предостави услугата и ние по някакъв начин ограничаваме предоставянето на тази услуга, това не е саботаж. Напротив, точно обратното. Така е в цяла Европа, единствено в Естония е въведена само електронна рецепта, навсякъде хартиеният вариант е запазен", обясни Меджидиев.

Той даде и пример с домашно посещение в населено място, където няма мрежа. „Не може да не издам рецепта, ако няма вариант за електронна. Какво ще прави пациентът - ще отиде при личния си лекар и ще каже: д-р Меджидиев ми каза да ми изпишете този антибиотик. Това е несериозно", коментира здравният министър.

Работна група работи по проекта за изработването на наредба за остойностяването на лекарския труд и до края на мандата на служебния кабинет той ще бъде готов, обяви Асен Меджидиев. „Това ще доведе до много сериозна реформа в здравеопазването. Това е един начин за борба с корупцията в здравеопазването", смята служебният здравен министър.

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.