"За" и "против" ваксината на Pfizer/BioNTech срещу коронавирус - по темата говориха здравният министър Костадин Ангелов, медицинска сестра от Бургас и проф. Андрей Чорбанов от БАН. "Бързата процедура за ваксината поставя повече въпросителни, отколкото ясни резултати", каза пред NOVA TV проф. Чорбанов.

Той не смята, че ваксината на Pfizer/BioNTech, с която вече се имунизираха първите български граждани, сред които и здравният министър, е вредна и опасна, но твърди, "че не е преминала през всички етапи на изпитание и има група странични реакции, които се забелязват на късен етап, след година и половина".

Професорът по имунология смята още, че мерките срещу пандемията от коронавируса удължават пандемията, а не ограничават вируса, допълва "news.bg".

"Повечето смятат, че това е изключително опасна инфекция, заради която трябва да се затворят държавите, милиони се довериха на ваксината", анализира той, но е скептичен.

От своя страна здравният министър Костадин Ангелов коментира, че много трудно може да се убедят хората с думи, когато се говори, че ваксините са безопасни и ефективни.

"Затова винаги истината е силното оръжие и аз трябваше да покажа на българските граждани, че на война се губят човешки животи - и от двата фронта - на пациенти и лекари", коментира Ангелов.

От своя страна д-р Александър Симидчиев от Медицинския щаб на правителството добави, че се е имунизирал освен да покаже, че "надеждата е в разума" и да попълни и изследва научно страничните ефекти.

"Дори ваксината да беше с 50% ефикасност, пак щях да си я сложа", категоричен е той.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.