Двата действащи самолетоносача на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) излязоха в открито море и може да бъдат изпратени в района на Тайванския пролив преди евентуалното посещение в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Това съобщи във вторник тайванският вестник Zhongguo Shibao, позовавайки се на неназован военен наблюдател, предава ТАСС.

Според тази информация самолетоносачите "Ляонин" и "Шандун" наскоро са напуснали пристанищата Циндао и Саня. Към момента не е ясно дали корабите се насочват към зоната на Тайванския пролив или ще участват във военни учения. Във всеки случай това говори за засилване на военното противопоставяне между Китай и САЩ в региона, смята изданието, цитирано от „news.bg".

Ударна група на ВМС на САЩ, водена от самолетоносача Роналд Рейгън, в момента е разположена във водите на югоизток от Тайван, съобщи в понеделник китайският мозъчен тръст SCSPI.

Според тайванските медии Нанси Пелоси ще отлети за Тайпе във вторник вечерта начело на шестчленна делегация, представляваща Демократическата партия.

Посещението на председателя на долната камара на Конгреса на САЩ в Тайван може да се окаже първото за американски политик от такъв ранг за последните 25 години. Пекин многократно предупреди американската страна, че ако посещението се осъществи, то няма да остане без последствия и Китай ще предприеме крути мерки.

Вашингтон смята, че Пекин може да предприеме стъпки в светлината на потенциалното пътуване, което би довело до криза, включително изстрелвания на ракети или военни учения. Според съобщения от Тайпе въоръжените сили на Тайван също са приведени в повишена боеспособност.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.