Окръжен съд – Варна определи мярка „задържане под стража“ на 26-годишния Антонио А., обвиняем за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества.

Досъдебното производство е било образувано в III РУ - ОД – МВР на 06.06.2021г., а ден по-късно в качеството на обвиняем е привлечен Антонио А. Според обвинението, той държал в себе си бяло кристалообразно вещество, което експертната справка установила, че е метамфетамин с нетно тегло 3,34 грама.

Обвиняемият бил скрил наркотика в опаковка от лекарство, което предал на свой познат. Той от своя страна трябвало да го даде на някой от пътниците в автобуса по линията Варна-Силистра, който да транспортира метамфетамина до приятел на Антонио в крайдунавския град.

Прокуратурата поиска от съда 25-годишният мъж да остане в ареста, тъй като се касае за тежко умишлено престъпление, което се наказва с „лишаване от свобода“ до 8 години. Изтъкнато беше, че деянието е извършено в изпитателния срок на предишно осъждане, отново за държане и разпространение на наркотици.

Справката за съдимост на Антонио А. показва, че той има 5 присъди за умишлени престъпления, свързани с държане на наркотични вещества и шофиране след употребата им.

Антонио А. и защитата му поискаха от съда по- лека мярка за неотклонение – домашен арест, тъй като липсвали достатъчно доказателства за по-тежкото обвинение – разпространение на наркотици.

От събраните до момента гласни и писмени доказателства, Варненският окръжен съд прецени, че е налице първата изискуема от закона предпоставка за задържането под стража на обвиняемия – обосновано предположение за съпричастността му към повдигнатото обвинение.

За съдът няма опасност Антонио А. да се укрие, но рискът да извърши престъпление е реален. Той се извежда от внимателния прочит на справката му за съдимост. Антонио е осъждан за еднотипни престъпления в кратък период от време.

Съдебният състав бе на мнение, че обвиняемият е формирал трайни престъпни навици и наказателната репресия спрямо него не е оказала никакво възпитателно или възпиращо въздействие. Варненският окръжен съд определи, като единствената подходяща мярка за неотклонение спрямо Антонио А., най- тежката - „задържане под стража“
Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано в три дневен срок.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.