В много отношения Мирна Сайех е типична 22-годишна баскетболистка, опитваща се да се наложи в израелската Премиерлига, преследваща мечтата си на спортист като дава всичко от себе си, докато се стреми към "по-приземената" диплома по счетоводство, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

Но Сайех привлече вниманието на нацията тъй като тя е първата палестинка, която играе във висшата баскетболна лига на Израел. Въпреки че е живяла във Витлеем през целия си живот и учи във Витлеемския университет, Сайех не се води чужденка, тъй като майка ѝ е от Назарет. Наличието на израелска лична карта ѝ позволява да пътува от и за Йерусалим за спортни срещи и тренировки.

"Аз управлявам времето си. Сутрин отивам до колежа, след това тренирам в Ерусалим и уча през нощта. Намирам това за единственото възможно решение", заяви Сайех.

Тя е откритие на Охад Гал, треньор на баскетболния клуб "А.С.А." Йерусалим.

"Играех в трета дивизия", спомня си Сайех. "Треньорът ме видя и каза, че иска да играя в неговия отбор. Бях много щастлива и развълнувана. Беше нещо, за което мечтаех", казва тя.

Запитана как се вписва в Премиерлигата, Гал посочва, че на повечето играчи обикновено са им необходими един или два сезона, за да се впишат в нивото, което включва играчи от САЩ и други страни.

"Тя има някои пропуски за попълване, но игровите ѝ умения са много добри", казва Гал. "Има нужда да е по-силна и съм щастлив, че прави опити за това. В залата може да се види колко е талантлива. Уменията ѝ за дриблиране и стрелба. Тя е добър стрелец", допълва треньорът на "А.С.А." Йерусалим.

Сайех понастоящем играе в защита, но Гал каза за ТПС, че възнамерява да сложи новото си попълнение на по-изискващата позиция на разиграващ защитник.

"Тя е бърза, играта ѝ с топка и дриблирането ѝ са отлични, а това е, което се изиска от един защитник", обясни Гал. "Отговорността на разиграващият защитник е да "навигира кораба". За мен всеки защитник трябва да е и разиграващ защитник и аз се надявам, че тя ще има увереността да стане разиграващ защитник. Отнема време, но това е нещо, което тя притежава", каза още Гал.

И Сайех и Гал подчертават, че тя е просто един от играчите в "А.С.А." Йерусалим и, че нейната палестинска идентичност не е от значение. Сайех каза, че тя и нейните съотборници напредват и не се интересуват от политика.

Запитана дали някога се е тревожила дали другите играчи биха приели палестинка в отбора, Гал каза: "Никога. И това не е тяхно решение. Всичко, което виждам е човек, който полага усилия и има амбицията да изживее мечтата си".

Сайех сподели, че семейството и приятелите ѝ са я подкрепили. "Те знаят, че мечтата ми е да бъда професионален баскетболен играч. Майка ми идва на всеки мой мач", каза тя и допълни, че е започнала да играе баскетбол когато е била на 6 години.

"Когато започнах беше само за забавление. Всичките ми приятели тренираха и аз чувствах, че исках да науча повече за играта и да тренирам всеки ден", каза още Сайех.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.