Юсеф Сбаи (Мароко) и Клементин Муканданга (Руанда) са победителите в петото издание на маратона на Варна. През тази година по класическата дистанция от 42.195 км потеглиха 134 атлети.

В мъжката надпревара Сбаи, който спечели и маратона на София, финишира за 2:17:25 часа. Той изпревари с 12 секунди втория в подреждането Дънкан Коеч (Кения). Трети се нареди Жан Симокека (Руанда) с изоставане от 26 секунди.

В полумаратона на 21 км участваха 245 атлети. Най-бърз при мъжете беше Богдан Семьонович (Украйна), който завърши за 1:05:26 часа. При жените над всички беше Франсис Ньомокунзи (Бурунди). Тя даде време 1:12:46 часа.

312 състезатели се включиха в надпреварата на 10,5 километра. При мъжете най-бърз беше българинът Стоян Владков, който финишира за 33:38 мин. При дамите сръбкинята Оливера Йевтич взе победата с време 37:10 мин. Тя изпревари българките Маринела Нинева и Силвия Георгиева.

Юсеф Сбаи получи и премия от 15 хил. лв., която се дава на победителя във веригата „Бягането като начин на живот”.

Крайното класиране в нея се определя след провеждането на трите маратона в България.

При жените Клементин Муканданга завърши за 2:35:14 часа. Времето й е нов рекорд на варненското трасе. Втора финишира Наом Джебет (Кения) с изоставане от 7 секунди. Трета на почетната стълбичка се качи Карен ван Прьоен (Белгия), която остана на 7:17 мин след победителката.

„Много съм щастлив, че за пета поредна година се провежда този маратон, който е част от веригата „Бягането като начин на живот”. Основната ни цел е чрез нея да се популяризират дългите бягания в цялата страна. Това е един успешен проект, а състезанията всяка година стават все по-силни. В условията на пандемия масовият старт във Варна беше отменен.

Останаха само професионалните състезатели на 10, 21 и 42 километра. Трасето е отлично, което дава възможност да видим силни бягания", заяви министър Красен Кралев преди старта на състезанието.

„Важното е да бъдат спазвани всички мерки, които са наложени от правителството. Това е валидно както в спорта, така и във всички сфери на обществения живот. Те са абсолютно достатъчни да предпазят нашите сънародници.

Призовавам всички към една по-голяма дисциплина, защото това ще допринесе за по-лекото преминаване през пандемията. Тежко е навсякъде. Министерството на младежта и спорта направи всичко възможно да подпомогне спортните клубове и федерации, за да се справят с тази ситуация. От финансова гледна точка са напълно обезпечени.

Въпросът е да може да се подсигури тренировъчният процес и състезанията. Много трудно е да се прави спорт без публика, но трябва да свикнем и с тази реалност, защото здравето на спортистите, на феновете, на нашите сънародници е по-важно от всичко", допълни спортният министър, съобщи агенция "БГНЕС".

Снимка: Официалната страница на маратона 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.