Снимка: Епицентър

Партиите, които искаха да изчегъртат ГЕРБ, събират 98 депутати. Знаеше се, че ще стане така. С първия и втория мандат правителство не може да бъде съставено. Третият мандат трябва да бъде даден на ДБ, само те са способни да съставят мнозинство с ГЕРБ и ПП. Там обаче не бива да участват лидерите. Така коментира резултатите от парламентарния вот за NOVA TV социологът Юлий Павлов.

По думите му над 70% от избирателите виждат като единствения сериозен проблем инфлацията и ниските заплати, и искат да бъде съставено правителство. "За да могат да бъдат решени кризите, трябва да дойдат пари от Плана за възстановяване. Нормална, смислена, ценностна управленска коалиция е много малко вероятна", заяви той.

Как премина обработката на изборната документация в страната

Според политолога Ивайло Динев едно евроатлантическо обединение ще бъде трудно осъществимо по исторически причини. "Единственият победител на изборите е ДПС, само те изявиха желание да управляват. Отговорността за ниската избирателна активност е на политическите лидери. В Европа обаче има далеч по-фрагментирани парламенти", посочи той.

От своя страна социологът Елена Дариева смята, че чисто математически различни колаборации са възможни. "На ценностна база сме изправени пред силно фрагментиран парламент с трудно постижимо мнозинство. Първият мандат отива при ГЕРБ, от останалите ДПС откровено подадоха ръка, заявявайки, че са склонни на колаборация. Те обаче имат нужда от трета партия, която трябва да премине два разлома - отношението към войната в Украйна и антикорупционната битка", прогнозира тя.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.