Япония отбеляза 75-годишнината от ядрената атака на САЩ в южния пристанищен град Нагасаки в неделя. Минута мълчание точно в 1:02 ч. местно време отбеляза момента, в който бомбата унищожи града, пише .

Атаката срещу Нагасаки е само три дни след като САЩ извършиха първата в света атомна бомбардировка в Хирошима.

Бомбата, която удари Нагасаки, известна като "Дебелия човек", унищожи по-голямата част от града и уби десетки хиляди хора за миг. Приблизително 74 000 души загинаха от удара и последствията от него до края на 1945 г.

Много оцелели развиват рак и други болести заради радиоактивния прах, който покрива града. По-късно те са изправени пред дискриминация заради деформациите на телата си и здравословни проблеми.

Шест дни след унищожението на Нагасаки от САЩ, Япония се предава, като официално приключва Втората световна война.

Кметът на Нагасаки Томихиса Тау призова световните лидери да забранят ядреното оръжие по време на церемонията. Той също призова правителството на Япония да подпише Договора за забрана на ядреното оръжие, като заяви, че заплахата от използване на ядрените оръжия нараства повече от всякога.

Японският премиер Шиндзо Абе поднесе цветя, присъстваха и някои от малкото останали оцелели от взрива.

Оцелелите от атомната бомба вярват, че светът трябва да премахне ядрените оръжия, защото никога "не искаме по-младите поколения да преживеят същото", заяви 88-годишният Теруми Танака, който оцелява след бомбардировката в Нагасаки, когато е едва 13-годишен.

Според Международния институт за изследване на мира в Стокхолм, деветте ядрено-въоръжени държави - Великобритания, Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия и САЩ - заедно имат приблизително 13 400 ядрени бойни глави в началото на 2020 г.

Приблизително 214 000 души загиват от двете бомбардировки - единствените ядрени атаки в света до края на 1945 г.

Тази година Нагасаки потвърди още 4006 смъртни случая на оцелелите, което доведе броя на смъртните случаи на хора, признати за жертви, до 185 982 души. Хирошима е регистрирала общо 324 129 такива смъртни случая, припомня "Дойче веле".

Комбинираният брой "хибакуша" (оцелели) от двете атомни бомбардировки, възлиза на 136 682 към март, което е с около 9 200 спрямо година по-рано, съобщи министерството на благосъстоянието.

"Сред ядрените държави и страните под ядрения чадър се чуха гласове, че е рано за такъв договор. Това не е така. Намаляването на ядрените оръжия вече се забавя твърде много", допълва кметът Тау.

Докато Токио се отказва от притежание или производство ядрени оръжия, като американски съюзник, Япония е домакин на 50 000 американски войници и е защитена от американския ядрен чадър, пише "Блумбърг".

Договорът за сигурност след ВСВ усложнява стремежа на Япония. Застаряващата група оцелели изразиха нарастващо чувство за неотложност да разказват своите истории с надеждата да достигнат до по-младите поколения да продължат усилията си за създаване на свят без ядрени оръжия.

"Не е останало много време за нас, оцелелите", коментира 89-годишният Шигеми Фукабори. Той е 14-годишен, мобилизиран да работи в корабостроителница, когато е ударен Нагасаки. "Решен съм да продължа да разказвам моята история, така че Нагасаки да бъде последното място на Земята, претърпяло атомна атака."

Фукабори, който за един миг губи четирима братя и сестри, заяви, че никога не забравя купчината овъглени тела и тежко ранените, отчаяно молещи за помощ и вода, докато се втурва към къщата си в задната част на катедралата Ураками, която също е почти унищожен.

"Не искаме никой никога да му се налага да преживява това", каза той.

"Нагасаки носи отговорност като свидетел на катастрофалните резултати, които човечеството причинява с ядреното си оръжие", допълва Фукабори в речта си на церемонията, представяйки оцелелите от Нагасаки. "Надявам се колкото се може повече хора да се присъединят към нас, особено младите поколения..."

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.