Молдовците днес гласуват на втори тур на президентски избори, избирайки между проруски настроения Игор Додон, който се бори за втори мандат, и проевропейската му съперничка Мая Санду, предаде коментира ДПА.

Четиридесет и пет годишният Додон би Санду на балотажа през 2016 г., но на изборите тази година остана малко след нея на първия тур на 1 ноември, припомня БТА.

Като президент Додон разчиташе на подкрепата на Москва, а Молдова, една от най-бедните страни в Европа, в последните години

бе на ръба на икономически колапс. Мая Санду (48 г.) няколко месеца бе премиер по време на първия мандат на Додон, но бе отстранена с вот на недоверие. Тя се обявява за по-тясна интеграция с Европейския съюз като начин за излизане от икономическата криза.

На първия тур Санду получи 36,1 процента от гласовете, а Додон - 32,6. Санду си осигури предимството от 3,5 на сто благодарение на подкрепата на молдовските имигранти на Запад, които проявиха неочаквано голяма избирателна активност, отбелязва ТАСС.

Според експерти резултатът от втория тур може да зависи от това как кандидатите ще успеят да мобилизират привържениците си. Във втория тур няма изискван от закона праг на избирателна активност, побеждава този, който получи повече гласове. При еднакъв брой гласове победител е този, който е с по-добър резултат на първия кръг, съобщава БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.