Вторият ден на „Варна Лит“ 2021 се превърна в истинско литературно пиршество.

От 18:00 ч. всички автори, които гостуват като част от програмата на „Варна Лит“ 2021, се превърнаха в гласовете на отличените творби в литературния конкурс „Герои сега“, в който се включиха над 130 участници от варненски училища.

Журито в състав творческия директор на МФЛ „Варна Лит“ и писател Захари Карабашлиев, главния библиотекар на РБ „Пенчо Славейков“ Кристияна Димчева и литератора Росица Димитрова връчи 10 награди и 3 поощрения.
Отличени бяха творбите на: Василена Николова, Виктория Славова, Виктория Цонева, Емануела Станчева, Калина Митева, Лъчезар Йорданов, Малена Маркова, Мартин Сантана, Михаела Виденова, Юлияна Стефанова, Александър Габровски, Йоан Денев, Мариам Аракелян.

Вечерта продължи в същия дух с дискусията „Минало/Бъдеще/Минало“ с двама от най-обичаните български писатели – Захари Карабашлиев и Георги Господинов, а модератор на събитието беше уважаваният журналист Георги Милков.

Залата на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ се оказа тясна за всички желаещи да посетят събитието и да вземат участие в дискусията.

Георги Милков преобърна концепцията за дискусия и стартира, давайки думата на публиката,а Георги Господинов посочи, че понякога „когато си на правилното място, не си в правилното време. А когато си в правилното време, мястото не е точното. И тази вечер е моментът, в който сякаш всичко е на мястото си, времеубежището, от което имаме нужда.“ Той допълни, че за него миналото е разказване на истории и памет. А настоящето „няма да ни даде нищо, ако не сме поправили онова, което ни дърпа към миналото“.

Авторът на „Физика на тъгата“ призна, че неговото времеубежище са 60-те години, защото би искал да преживее това, през което неговите родители са преминали.

Захари Карбашлиев сподели, че тази нужда от културни събития, този интерес е нещото, което го прави наистина щастлив. По повод новия си роман „Опашката“ той призна, че е изненадан от реалността, която в днешно време потвърждава това, което е написал години преди появата на книгата.

На въпроса кои са опорните им точки и двамата писатели бяха категорични, че това е човещината – да бъдем добри е това, което ни прави истински в настоящето.

Фестивалът продължава с пълна сила и днес с творческа работилница с Нуша Роянова, среща с авторите на детски истории – Вера Асенова, Нуша Роянова и Катя Антонова; представяне на поетичната книга на най-младия гост на фестивала Александър Габровски с участието на Георги Господинов, както и представяне и акустичен концерт на книгата на Стефан Вълдобрев „Книга за песните“.

Повече информация и пълната програма за всички фестивални дни може да откриете на www.varnalit.com.

„Варна Лит“ 2021 се провежда с подкрепата на Общински фонд „Култура“ на Община Варна.
„Варна Лит“ е международен литературен фестивал с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене.

Благодарение на него през последните години съвременната литература „влезе“ в класните стаи на над 60 училища и извънкласни школи не като задължителен предмет за изучаване, а със своите най-различни лица — тези на най-добри и популярни автори на съвременна литература за деца, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри; както дебютанти, така и наложени писатели „за възрастни“, опитали перото си и за най-млади читатели.

А част от съпътстващата програма за възрастни срещна посетителите на фестивала с родни и световни обществени личности, променящи всеки ден чрез делата си средата, в която живеем. „Варна Лит“ се превърна в неотменима част от културната програма на Варна, разви се като ежегодно и очаквано събитие, привличащо най-големите имена в литературата и изкуствата, превръщайки всеки един от тях в приятел на града и културен посланик.

През 2019 г. като част от изданието беше връчена и Европейска литературна награда „Димитър Димов“, носител на която стана френският писател Жером Ферари.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.