Днес,‭ ‬20‭ ‬май,‭ ‬от‭ ‬18,00‭ ‬часа в Зала‭ ‬1‭ ‬на Фестивалния и конгресен център ще се състои‭ ‬32‭ –‬та церемония по присъждане на годишните награди на клуб Отворено общество‭ – ‬Варна.‭ ‬Те се присъждат всяка година в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий,‭ ‬на българската азбука,‭ ‬просвета и култура и на славянската книжовност.

‭ ‬Наградата за‭ „‬Принос в сферата на образованието‭“ ‬ще получи Варненска търговска гимназия‭ „‬Георги Стойков Раковски‭“‬,‭ ‬която празнува своята‭ ‬120‭ ‬годишна история. Иновативно училище,‭ ‬с модерна материална база и впечатляващ интериорен дизайн,‭ ‬с дръзки проекти,‭ ‬утвърден икономически профил,‭ ‬с работа по множество национални и международни образователни проекти.‭

Професор д-р Деян Анакиевски‭ – ‬началник Клиника по урология в УБАМЛ‭ “‬Св.Марина‭“ ‬е носителят на наградата‭ „‬За принос в областта на медицината и здравеопазването‭“‬. Клиниката е център за миниинвазивна хирургия чрез роботасистирана хирургия,‭ ‬пионер при въвеждането на иновации,‭ ‬които покриват огромен обем от урологични операции с изключителна степен на сложност,‭ ‬едни от първите в България,‭ ‬които започнаха да правят лапароскопия в урологията.‭

Отличието‭ „‬За принос в областта на културата‭“ ‬тази година се присъжда на Държавна опера‭ – ‬Варна и Даниела Димова за утвърждаването на фестивала‭ „‬Опера в летния театър‭“‬,‭ ‬който красиво съжителства с най-стария музикален фестивал‭ “‬Варненско лято‭” ‬и насища през лятото палитрата от културни събития,‭ ‬спектакли,‭ ‬концерти и звезди от световните сцени.

‭ “‬Морско око‭”‬,‭ ‬независимата любителска медия,‭ ‬която е част от Глобален световен онлайн форум‭ ‬Skyscrapercity,‭ ‬фокусиран върху проблемите на съвременните архитектура и градоустройство ще получи наградата‭ „‬За граждански принос‭“‬. Медията сигнализира за проблеми в градската среда,‭ ‬предлага решения за локации,‭ ‬които могат да се променят,‭ ‬подкрепя гражданите,‭ ‬които сочат нередности,‭ ‬а всяко видео предизвиква силен обществен дебат.

‭ ‬Традиционната награда‭ „‬Море‭“ ‬ще бъде присъдена на художника‭ ‬Цветан Кръстев за ярки постижение във визуалното изкуство и творчески синхрон с морето и природата. Художникът‭ ‬провокира,‭ ‬задава въпроси,‭ ‬творбите му оставят следи в средата или просто заживяват в природата,‭ ‬която той боготвори.

‭ ‬Голямата награда‭ “‬За граждански принос в устойчивото развитие на туризма‭” ‬тази година е за‭ ‬Людмила Ненкова и професорСтоян Маринов‭ ‬-‭ ‬двамата съпредседатели на най-старата професионална,‭ ‬регионална неправителствена организация‭ ‬-‭ ‬Варненска туристическа камара.

‭ ‬За втора поредна година с подкрепата на Школа‭ „‬Дедал‭“‬,‭ ‬клуб‭ „‬Отворено общество‭“ ‬ще представи носителите на отличията в документален филм,‭ ‬нарочно създаден за церемонията.‭ ‬След прожекцията,‭ ‬гостите в Зала‭ ‬1‭ ‬на ФКЦ ще видят на сцената всеки един от наградените.

‭ ‬След финала на церемонията гостите в Зала‭ ‬1‭ ‬на ФКЦ ще се насладят на великолепната комедия‭ „‬Семейството‭“ ‬на театър‭ „‬Сълза и смях‭“ ‬с участието на любими актьори.‭ ‬Входът е свободен.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.