Университетска ботаническа градина – Екопарк Варна към СУ “Св. Климент Охридски” продължава двадесетгодишната традиция по честване на Тодоровден с конски впрягове и богата фолклорна програма. За поредна година празникът се организира съвместно с Община Варна.

Откриването на празника ще бъде на 23-ти март от 11:30 часа в Екопарк Варна. Следвайки народните традиции, Тодоровден ще бъде отбелязан с конкурс за най-красив конски впряг и традиционната кушия. Подготвени са кътове за хранене на открито, томбола с награди и още много изненади. За доброто настроение в празничната ни програма ще се включи фолклорен танцов ансамбъл „Варна“.

Гвоздеят на програмата ще бъде вълнуваща демонстрация по прескачане на препятствия, представена от жокеи от клубове по конна езда от конна база „Виница“.

Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и надбягвания с коне – кушии. Оттам идва и другото му наименование – Конски Великден.

Екопарк Варна се намира в к.к. „Св. св. Константин и Елена“. Вход откъм спирка „Ботаническа градина“ на главния път за к.к. „Златни Пясъци“.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.