Достъпът до ваксини в Евросъюза трябва да бъде по-широк и по-бърз. Това може да включва оказването на по-голям натиск на одобрените производители да изпълняват договорните си задължения, както и сертифициране на нови ваксини. Такова искане отправиха източните членки на ЕС от Вишеградската четворка, предаде ДПА.

„Предложих да отделим ваксините от политиката“, каза унгарският премиер Виктор Орбан на днешната среща на върха на регионалното обединение, което включва Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

Няма източни и западни ваксини, има само ефикасни и неефикасни, добави той, цитиран от БНР.

Унгария е единствената членка на ЕС, която използва руската ваксина „Спутник V“, макар властите в Чехия и Хърватия също да признаха, че обмислят подобна стъпка. Будапеща поръча количества и от препарата на китайската компания „Синовак“, отбелязва БТА.

Засега производителите на ваксината „Спутник“ не са кандидатствали за условно пазарно разрешение от Европейската агенция по лекарствата, заяви на брифинг за медиите в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Словашкият премиер Игор Матович заяви, че „Спутник V“ също е била сред обсъжданите теми по време на разговорите на днешната среща на върха, и добави, че споделя мнението на унгарския си колега.

„Опазването на живота и здравето не може да бъде обвързано с геополитика“, каза Матович. „Вирусът не прави разлика между Изток и Запад.“

Полският премиер Матеуш Моравецки призова ЕК да упражни по-голям натиск върху производителите да изпълняват договорните си задължения.

„Еврокомисията трябва да използва икономическата сила на ЕС, за да упражни натиск върху големите корпорации, с които сме подписали договори, като едни от първите, още през лятото на миналата година“, каза той.

Моравецки отбеляза, че авансовите плащания, направени от ЕС, са били използвани от производителите на ваксини, за да правят изследвания.

Полският премиер също така благодари на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който също присъстваше на срещата на вишеградците, за усилията му да бъде ускорена ваксинационната кампания на ЕС.

Премиерите на страните от Вишеградската четворка и Мишел се събраха днес в Кралския замък в Краков, за да отбележат 30-годишнината на регионалното обединение и да обсъдят общи цели.

Лидерите дискутираха борбата с пандемията и плановете за следковидното възстановяване, а също и теми като климатичните промени, сигурността, въпросите на отбраната и външнополитическите отношения на ЕС.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.