„Пандемия - общество - медии“, е мотото на тазгодишното издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна, който ще се открие тази вечер в хотел “Черно море”. Форумът се провежда под егидата на вицепрезидента на Р. България Илияна Йотова. Организаторите припомниха, че тазгодишното издание ще премине през безпрецедентна за Фестивала обстановка на пандемия, което налага в основната си част събитията да се провеждат единствено онлайн. Световната епидемия от коронавирус и последствията за обществото от нея са основния фокус на Есенната академия. Тя ще продължи до 11 октомври.

Селекция от документални и игрални филмови заглавия, изследващи задълбочено най-наболелите проблеми на съвременността и предизвикателствата пред обществото, причинени от здравни и хуманитарни кризи, са заложени в програмата на Академията. Ще видим как червенокръстките организации подпомагат уязвими групи от хора в условията на пандемия. Уникалната за България университетска телевизия на Медицинския университет във Варна ще представи най-новите си документални продукции, посветени на актуални здравни теми. Ретроспективно ще си припомним и заглавия от минали издания на Фестивала, привлекли интереса както на зрители, така и на жури и заслужено отличени с награди в състезателните категории. Всички филмови прожекции ще се излъчват през интернет на страницата на Фестивала.

За любителите на киното сме предвидили три прожекции с вход свободен на открито на входа на Морската градина на любимите български филми „Бялата стая“ на режисьора Методи Андонов, „Йо-хо-хо“ с режисьор Зако Хеския и „Обич“ на Людмил Стайков. Достъпът до зоната на прожекция ще става след предварителна регистрация и при спазване на мерки за безопасност.

Важен акцент на Академията е провежданият в нейните рамки дискусионен форум, където зададените и от екрана, и най-вече от самото общество теми в общия фокус „Пандемия-общество-медии“, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област медици, социолози, психолози, журналисти и общественици, от публиката.

Дискусионният форум в тазгодишното издание на Академията ще е първият в новата история на Фестивала, който ще се проведе изцяло онлайн в студиото на телевизията на Медицинския университет във Варна при спазване на всички предпазни мерки, разпоредени от здравните власти.

Своите анализи и гледни точки за това как пандемията промени живота на съвременното общество ще представят д-р Славита Джамбазова – заместник-генерален директор на Българския Червен кръст; Нешка Робева – треньор на „златните момичета“ на България по художествена гимнастика и обещственик; д-р Цветеслава Гълъбова - национален експерт по психиатрия на Българския лекарски съюз; Татяна Дончева - общественик, юрист; проф. Иво Христов – доктор по социология на правото; Георги Тошев – журналист; доц. д-р Цонко Паунов – ръководител на катедра „Хигиена и епидемиология“ на Медицински университет – Варна. Модератор на форума е проф. Божидар Манов – художествен директор на фестивала. Зрителите ще могат да зададат своите въпроси към лекторите в социалните мрежи на Фестивала.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на община Варна и Изпълнителна Агенция "Национален Филмов Център".

 

Програма на фестивала:

8 октомври 20202 / ЧЕТВЪРТЪК

Поради прогноза за дъждовно време, официалното откриване и прожекцията ще се осъществят в зала "Черно море" на хотел "Черно море"

18:45 Официално откриване

ВХОДА НА МОРСКАТА ГРАДИНА | КОЛОНАДАТА

19:00 "БЯЛАТА СТАЯ", България, 1968, 83 мин., игрален, Режисьор: Методи Андонов

9 октомври 2020 / ПЕТЪК

ON-LINE

9:30-12:30 Дискусионен форум „Пандемия-общество-медии”

д-р Славита Джамбазова, зам. генерален директор на БЧК
„Организационен строеж на БЧК и ролята му да помага в обществото“

Нешка Робева, треньор по художествена гимнастика
„Едно различно общество“

Цветеслава Гълъбова, национален експерт по психиатрия
„Последствия от пандемията върху психичното здраве“

14:00 Програма червенокръстки филми, 2014-2019, 45 мин.

15:00 „88MHz“, България, 2016, реж. Яна Титова, 39 мин.

17:00 „Икар от Кочериново“, България, 2019, реж. Емил Спахийски, 54 мин.

ВХОДА НА МОРСКАТА ГРАДИНА | КОЛОНАДАТА

Поради прогноза за дъждовно време, прожекцията се премества за 11 октомври 2020 (неделя)

19:00 "ЙО ХО ХО", България, 19981, 98 мин., игрален, Режисьор: Зако Хеския

 

10 октомври 2020 / СЪБОТА

ON-LINE

9:30-12:30 Дискусионен форум „Пандемия-общество-медии”

Татяна Дончева, общественик
„Пандемия-общество-медии“

проф. Иво Христов, социолог
„Пандемията като война“

14:00 „Сънят на Самир“, Турция , 2017, 27 мин., док. реж. Арман Пекая
„Три жени“, Турция , 2018, 17 мин., док., реж. Арман Пекая

15:00 "3100 мили: Бягане и себенадминаване", САЩ, 2018, реж. Санджай Навал, 79 мин.

17:00 „Врагове”, България, 2017, реж. Светослав Овчаров, 101 мин.

ВХОДА НА МОРСКАТА ГРАДИНА | КОЛОНАДАТА

19:00 "ОБИЧ", България, 1972, 90 мин., игрален, Режисьор: Людмил Стайков

 

11 октомври 2020 / НЕДЕЛЯ

ON-LINE

9:30-12:30 Дискусионен форум „Пандемия-общество-медии”

Георги Тошев, филолог, журналист
„Пандемия-общество-медии“

Доц. д-р Цонко Паунов, епидемиолог
„Пандемията COVID-19 и отговорът на обществото“

14:00 „Медицински университет-Варна представя”, България / Гърция, 2020, 50 мин.

15:00 „Можем да бягаме заедно“, България, 2019, реж. Димитър Назаров, 41 мин.

17:00 „Дядо Добри, тихият ангел“, България, 2019, реж. Неди Джон Крос, 90 мин.

19:00 „Граница на дъжда“, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, 2018, реж. Никола Мийович и Властимир Судар, 93 мин.

ВХОДА НА МОРСКАТА ГРАДИНА | КОЛОНАДАТА

19:00 "ЙО ХО ХО", България, 1981, 98 мин., игрален, Режисьор: Зако Хеския

 

Организаторите си запазват правото на промени в програмата.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.