Лидерът в отбора на Ред Бул Макс Верстапен спечели с лекота днешната Гран При на Щирия, осми кръг от сезон 2021 във Формула 1. Нидерландецът запази първата си позиция от старта до финала и за секунда не позволи на преследвача си Люис Хамилтън от Мерцедес дори и да си помисли да застраши лидерството му в домашната за Ред Бул надпревара.

Седемкратният световен шампион Хамилтън и Мерцедес нямаха отговор на темпото, което налагаше Макс, и след поредната му победа вече води с 18 точки пред британеца. Разликата между двамата основни претенденти за титлата през тази година най-вероятно ще се увеличи още след като следващият старт от сезона се проведе отново на австрийската писта.

В предпоследната обиколка Люис реши да влезе в бокса за нови гуми и да атакува допълнителната бонус точка за най-бърза обиколка в надпреварата. Британецът успя да го направи и поне от това може да е доволен днес.

Трети на почетната стълбичка се качи другият пилот на Мерцедес Валтери Ботас. Финландецът успя да се пребори за тази си позиция с втория пилот в Ред Бул Серхио Перес, който с късен стоп в бокса пробва да прескочи Валтери, но в самия край на състезанието не успя да го направи и финишира четвърти.

Пилотът на Макларън Ландо Норис не успя да защити прекрасната трета позиция, от която стартира, и финишира едва пети. Шести се нареди Карлос Сайнц, а за седмото място се пребори Шарл Леклер. Двамата пилоти на Ферари имаха много слабо представяне във вчерашната квалификация, но днес успяха да минимализират загубите.

Осмото място остана за Ланс Строл от отбора на Астън Мартин, който направи много силен старт, а деветата позиция бе заета от испанския пилот на Алпин Фернандо Алонсо. За десетото място, даващо последната точка, се пребори японският пилот Юки Цунода от Алфа Таури.

Лидерът в класирането при пилотите Макс Верстапен от Ред Бул стартира от първа позиция в Гран При на Щирия. Заради наказание другият пилот на Мерцедес Валтери Ботас стартира едва пети, а пред него от трето място започва надпреварата Ландо Норис от тима на Макларън и четвъртият Серхио Перес от Ред Бул.

На старта Верстапен защити първата си позиция и не позволи на Хамилтън да го атакува. Зад гърба на двамата лидери се намират на трета и четвърта позиция Ландо Норис и Серхио Перес.

Пети зад тях се движи Валтери Ботас, който ще опита по най-бързия начин да мине пред Перес от Ред Бул.

Пиер Гасли пострада още на първи завой, като след контакт с предното крило на пилота на Ферари Шарл Леклер бе спукана задна лява гума в болида на Алфа Таури.

В 10-ата обиколка Перес успя да изпревари Норис и вече е трети, а малко по-късно същото направи и Ботас в борба за четвъртото място. Финландецът е на малко повече от две секунди зад мексиканския пилот на Ред Бул.

Първи в бокса влезе Шарл Леклер, като отборът на Ферари постави на болида му твърдите сликове на Пирели. Това означава, че монегаска го чака много дълъг първи стинт.

В 27-ата обиколка в бокса за първи път влезе Джордж Ръсел. Механиците на Уилямс се забавиха много, коригирайки проблем по болида, и така британецът остана над 18 секунди на място.

Серхио Перес бе първият пилотът на Ред Бул в бокса, влизайки от трето място и връщайки се пети.

В 28-ата обиколка първи бокс направи Ботас. На излизане от питлейна финландският пилот на Мерцедес успя да прескочи Перес и така вече е трети.

В 29-ата обиколка и Люис Хамилтън мина през бокса за нови гуми. Мерцедес опитват с по-ранен бокс да пресичат Верстапен. Нидерландецът веднага отговори на Люис и успя да се върне на пистата отново пред Хамилтън.

До 46-ата обиколка Верстапен води убедително колоната и по всичко изглежда Хамилтън няма отговор на темпото, което задава нидерландецът. Ако нещо драстично не се промени в оставащите 25 обиколки, Макс, който вече има повече от пет секунди преднина, ще продължи победния си ход и в Австрия.

До 54-ата обиколка Леклер направи огромен прогрес в класирането си, като в последните десет обиколки спечели четири позиции и вече се намира на девета позиция, след като последно изпревари Юки Цунода от Алфа Таури.

В 55-ата обиколка Перес влезе за втори бокс. Мексиканският пилот на Ред Бул влезе от четвърта позиция и се върна на същата, но с новите си гуми в оставащите 15 обиколки ще се надява да изпревари третия Ботас.

В предпоследната обиколка Хамилтън реши да влезе в бокса за нови гуми. Идеята на седемкратния световен шампион е да се върне на втора позиция, след като вече няма шанс за победата, и да запише най-бързата обиколка в надпреварата, с което да спечели една допълнителна бонус точка.

И така на финала Верстапен спечели три победи в последните четири старта и вече води пред втория в класирането при пилотите Хамилтън с 18 точки. Трети на почетната стълбичка се качи финландският пилот на Мерцедес Валтери Ботас, който успя да спре устрема на Серхио Перес от Ред Бул, който остана четвърти, съобщи БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.