Нови ограничителни мерки подготвят здравните власти у нас заради четвъртата вълна на коронавируса. Близо 7 на сто са новозаразените за последното денонощие, а според експерти е наложително всеки от нас да ограничи социалните си контакти, съобщава NOVA TV.

Инфекциозна болница в София ще е едно от лечебните заведения на първа линия в борба с четвъртата вълна на пандемията. На посещение там отиде и здравният министър Стойчо Кацаров. По думите му към момента основните притеснения са свързани с повишаващия се брой на заразените, а не толкова с цифрата на хоспитализираните пациенти с COVID-19. Затова се налагало и въвеждане на някои леки ограничения. Заповедта за това ще бъде подписана до няколко дни. Тя обаче нямало да влезе в сила веднага и навсякъде в страната.

София е начело по брой заразени с COVID-19 за ден

„Първите мерки ще бъдат наложени на държавната и общинската администрация. Най-рискови са събитията на открито и закрито от битов характер и първите мерки ще бъдат именно за такива събития”, посочи д-р Стойчо Кацаров.

„Първата заповед още ще включва възможността за ваксинирани да продължават работа - не е нужно да се налагат никакви ограничения за капацитета. Това е допълнителна възможност - не дискриминация”, допълни здравният министър и подчерта, че каквато и мярка да се вземе, тя няма да влиза веднага в сила, за да могат хората да се подготвят.

„Споровете не бяха да се въвждат ли мерки, а какъв да бъде техният обем и мащаб. Идеята е да си ограничим контактите, без да си нарушаваме начина на живот. А на места, където се събират много хора – заведения, клубове, културни мероприятия, е разумно да има по-малко хора”, заяви епидемиологът професор Мира Кожухарова.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.