В разгара на пандемия венецуелците са в надпревара с времето: националната валута, боливарът, се обезценява стремително и това ги кара да купуват каквото и да било, за да не се стопи стойността парите им, или пък да ги обръщат в долари.

Колкото и венецуелците да са свикнали с петцифрени числа, всеки път те посрещат със страх данните за инфлацията за миналия месец. Доказателството - цените са се повишили през юли на годишна основа с 4099%, според парламента, където опозицията срещу социалистическото правителство на президента Николас Мадуро има мнозинство. От януари боливарът е загубил 77.9% от стойността си.

Тази криза на доверието в националната валута е подхранвана от най-тежката икономическа криза в съвременната история на Венецуела. Брутният вътрешен продукт на страната е намалял наполовина между 2013 и 2019 година.

Главният източник на приходи за Венецуела е петролният сектор, а той е на колене. САЩ са наложили драконовски санкции срещу него. Бюджетният дефицит нараства бързо и в опит да бъде запълнена дупката печатницата за пари прегрява. Резултатът: националната валута няма почти никаква стойност и инфлацията е галопираща.

Трудовите възнаграждения и пенсиите, изплащани в боливари, не са повишавани със същите темпове. Президентът Николас Мадуро издава укази за вдигане на минималната заплата няколко пъти в годината, но венецуелците, които са зависими от боливара, просто не могат да се справят.

Такъв е случаят с Делия Ернандес - 58-годишна пенсионирана учителка от столицата Каракас. Тя получава месечно сума, равняваща се на 3,20 долара. Единственото решение пред нея, за да не се стопят парите й, е да ги похарчи. "Още щом (пенсията) ми бъде преведена, отивам да си купя каквото и да било - царевично брашно или сапун", казва тя.

За да спести някоя дребна сума, Делия препродава колбаси, които е купила на пазара. Да отидеш на пазара Quinta Crespo обаче не е лесно във време на пандемия от новия коронавирус.

Делия трябва да се съобразява с частичната карантина, наложена през март в опит да бъде спряно разпространението на вируса. Тя твърди, че спазва "всички здравни мерки", но "страхът (от Ковид-19) е тук".Във Венецуела са регистрирани официално около 50 000 заразени с коронавируса и 400 смъртни случая, свързани с причиняваното от него заболяване.

"Да ям или да си купя мобилен телефон"

34-годишният Дони Торес предпочита постепенно да изразходва паричните си приходи. Служител в газова компания, той доставя и пратки с мотоциклет. Всеки курс му носи до 4 долара или еквивалентна сума в боливари.
Ключът е скрит именно там: за да се спасят от главоломното пропадане на боливара, венецуелците намират убежище в долара. Зелената валута "е друго нещо", казва Дони, тя позволява "да спестиш малко повече". Боливарът, подчертава той, "не служи за нищо".

Венецуелската национална валута впрочем почти изчезна от обращение. С банкнотата с най-голяма деноминация от 50 000 боливара човек вече не може да си купи кой знае какво, при условие че една кутия прах за пране струва близо един милион боливара. Трансакциите вече се стават почти изцяло чрез "пунто" - система за разплащане с дебитна карта.

Процесът на доларизация на икономиката напоследък обаче предполага и "коригиране" на цените в щатската валута, предупреждава икономистът Енхел Гарсия от компанията за финансови анализи Econometrica.
Ако преди цените в долари във Венецуела бяха сравнително ниски в сравнение с цените в чужбина, сега те се повишават до "международно равнище".

Инфлацията в долари вече е факт.

Дони Торес е усетил това на гърба сит. "Трябва да си купя гума за мотора. Питах тази сутрин, струваше 30 долара. Когато се върнах след 13 часа, цената вече беше 35 долара", въздъхва той.

От Econometrica са изчислили, че през 2020 г. 70% от трансакциите във Венецуела ще бъдат в долари. Феномен, който бе приветстван в края на миналата година от Николас Мадуро, който стигна дотам да "благодари на Бог за доларизацията".

Въпреки че само 15% от 30-те милиона венецуелци имат редовно достъп до долари, а 35% - от време на време, според компанията за финансови анализи.

Мерседес Брито, на 30 години, не влиза в нито една от тези две категории. Тя има достъп само до боливари. Нейната заплата на продавачка се равнява на 10 долара и младата жена иска да си купи мобилен телефон, защото й откраднали стария.

При условие че телефонът струва 50 долара, казва тя, ще трябва да избирам: "или да ям, или да си купя мобилен телефон", съобщи БТА. 

Снимка: Associated Press

 

 

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.