Председателят на АИКБ Васил Велев . Снимка: БГНЕС
Председателят на АИКБ Васил Велев

Обещаха ни четири пъти по-евтин газ, а той поскъпна два пъти, но по-лошото е, че няма газ за бизнеса, каза пред bTV Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Работодателските организации са попитали с отворено писмо от 27 юли какво следва, но не са получили адекватен отговор.

„Получихме неясни обяснения за някакви седем танкера, които впоследствие се оказаха три до края на годината, но за сметка на това този газ не може да стигне до България, защото нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да пристигне газ. Даже и този газ да стигне до България, той не решава проблема, защото осигурява по-малко от половината от недостига, който е за 73% от потреблението. Това означава, че за последното тримесечие имаме газ само за „Топлофикация София““, каза Велев.

По думите му липсата на синьо гориво за бизнеса ще доведе до съкращаване на 250 хил. работници, уточнява „Investor.bg".

„Ние сме най-големите глупаци в Европа. Ние сме по-големи украинци от украинците, които потребяват и транзитират руски газ. Ние сме по-големи европейци от французите, германците, австрийците и италианците, които използват по дългосрочните си договори руски газ. Ние с отказваме от по-евтиния с 1/3 минимум руски газ и търсим втечнен, който не можем да докараме до газопреносната мрежа на страната. За нашето търпение към безчинствата на управляващите ние ще си платим с глад и студ през тази зима“, коментира председателят на АИКБ.

Бизнесът настоява за незабавно и спешно възстановяване на доставките от „Газпром Експорт“ по съществуващия договор. Ако не го направим, ще платим и над 1 млрд. евро неустойки по клаузата „вземи или плати“, посочи Велев.

„Този газ е по-евтин от алтернативния, който можем да намерим извън азерския, а газохранилището ни е най-празно в Европа, въпреки че е с минимални размери спрямо потреблението“, каза още той.

Цените на газа на спот пазара ще доведат до утрояване на сметките за парно, предупреди председателят на АИКБ.

„Сега те са увеличени с 40%, но при разчетна цена от 115 лв. за мегаватчас, а тя може да достигне над 300 лв. Без нови субсидии и при новата цена на природния газ или ще фалират всички по веригата и няма да има парно, или ще имаме полу-парно на тройна цена“, изтъкна той.

„Възобновяването на доставките от „Газпром“ няма да ни реши проблема и синьото гориво няма да е по-евтино“, коментира също пред bTV Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

От 26 април, когато „Газпром“ едностранно спря доставките на газ за България, не е спирало газоподаването за бизнеса нито една секунда, в нито един момент. Не само това – Чирен не е пълен, колкото хранилищата в Германия например, но е по-пълен, отколкото в същия момент в предишни години“, подчерта Мирчев.

Според него „Газпром“ не е решение, защото в момента Русия спира доставките на държави с дългосрочни договори, които плащат в рубли. Той уточни, че доставките на синьо гориво в следващите месеци вече ще зависят от служебното правителство.

„Това беше причината ние да искаме да има правителство, за да може то да води преговори с редица държави, защото трябва да си кажем честно – в момента, за да има България газ за зимата, трябва да се говори с Ердоган например… Дългосрочните договори не се правят за месец, месец и половина никъде по света“, коментира Мирчев.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.