Игра на тронове, Непобедимите, Ледена Епоха, Годзила, Човек от стомана, Бързи и яростни. Заглавия на хитови холивудски продукции, които киноманите познават отлично. Най-вероятно, обаче, не знаят, че по визуалните им ефекти е работил един варненец. Той се казва Павел Христов. Завършил е Четвърта езикова гимназия, както и международни икономически отношения в Икономическия университет, разказва Радио Варна. Любовта му към киното и комиксите го изпращат отвъд Океана, където работи с режисьори като Зак Снайдър и Ридли Скот.

За Павел Христов американската мечта започва преди повече от 20 години. Първоначално работи извън индустрията, но любовта му към киното, комиксите и видеоигрите го мотивира да преследва кариера в тази сфера. Записва се в академия на филмовото студио „Юнивърсъл” и не поглежда назад. Работи над реклами, а първият му голям проект е хитът „Непобедимите”. Една от задачите му там е да подмлади Силвестър Сталоун:

"Това, в което аз специализирам, се нарича „композиране”. Включва много неща, но да го кажем най-елементарно, отговарям за визията на кадрите, всичко което идва на много елементи, се събира. Шегата в нашата индустрия е А върху Б или единият кадър върху другия, а те може да са хиляди. Трябва да се комбинират, да изглеждат добре заедно. Има цветови баланс и т.нат.", казва Павел.

Вече е работил по десетки хитови заглавия. Сред тях е и един от филмите за Супермен „Човек от стомана”. По този повод дори е бил в дома на известния режисьор на лентата Зак Снайдър. В един от анимационните му проекти - „Шпионски бъркотии”, където главната роля озвучава Уил Смит, дори е успял да вмъкне български елемент:

"Имаше една сцена в която Уил Смит е скрит в един аквариум и си пуска музика и тръгва да се бие с лошите. Имаше кадър, в който трябваше да измисля как ще изглежда холограмата на часовника му, докато сменя различните стилове музика. Казаха ми да си измисля някакви стилове музика, дадоха ми свобода да си играя с това, което дизайнерите бяха направили, и аз сложихбългериън фолк мюзик. Режисьорите го гледаха и ме питаха „Какво е това”. Някой им каза, че съм от България и им обясних, че имаме музика, изпратена в Космоса и го оставиха във филма, аз даже се изненадах, като го видях."

Павел Христов е работил и по триизмерното конвертиране на „Титаник”. Съвсем скоро по кината ще излезе и друг филм, в който е замесен - „Отрядът самоубийци”. Въпреки че гледа предварително хитови заглавия, се е научил това да не му разваля удоволствието от самия филм.

Павел Христов има и роли пред камера – снимал се е като статист във филми с Колин Фарел и Джон Сина, от когото е бил доста впечатлен.

Участвал е и в българска продукция – късометражния филм „Доставката”, който ще има премиера във Варна на 29 юли. Там играе мафиот. Мечтата му е да работи по визуалните ефекти на филм от поредицата „Междузвездни воини”.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.