Чужденци, които са ваксинирани срещу COVID-19 или имат тестове, доказващи наличие на антитела или на отсъствие на коронавируса, могат да пътуват до Гърция през това лято. Страната е готова да се отвори за летния сезон от 14 май, макар в момента да преживява увеличаване на заразените.

Министърът на туризма Хари Теохарис заяви днес, че е изработен здравен протокол за лято 2021 и в него са включени и случайни проверки на гостите. Страната е сред основните поддръжници на идеята за сертификат за ваксиниране, признат на територията на ЕС, с който да се разблокират пътуванията.

Маргаритис Схинас, зам.-председател на Европейската комисия, изрази днес надежда, че споразумение за такъв "зелен пропуск" ще има скоро и той ще бъде задействан преди началото на лятото. Пред обществената телевизия ERT той каза в Атина: "Вярвам, че имаме сходство в съгласието за необходимостта от такъв цифров сертификат, който ще е европейски продукт и ще е един и същ за цяла Европа."

Схинас допълни, че на 17 март (следващата сряда) Европейската комисия ще представи предложението си за такъв сертификат, но уточни, че то няма да съдържа параметрите на приложението му. После - на 25 март - предложението ще бъде обсъждано на съответните Съвети на министрите от ЕС, след което ще има период на техническа подготовка, така че системата за регистриране на такива сертификати да е достъпна от всяка страна от ЕС.

Една пета от заетите гърци са в туристическия сектор, който носи около 20% от БВП на националната икономика. Но за хиляди фирми (броят им е около 80 000) със заведения за хранене времето за оцеляване изтича след 5 поредни месеца на блокада. Работят само тези, които могат да си позволят доставки след предварителна заявка или опаковане на покупката за вкъщи. Около 11% от заведенията са застрашени от внезапно ликвидиране, ако през второто тримесечие спрат държавните помощи и субсидии.

По данни на националната статистическа служба (ELSTAT) миналата година секторът е изгубил 2.3 млрд. евро след почти 38% свиване на оборота. Но при средните и малките фирми оборотът е рухнал през 2020 г. с почти 52% и реално колко мрачна е картината ще се разбере в следващите 6 месеца. В момента над 44% от предприемачите се опасяват, че ще трябва да затворят бизнеса си точно в този период заради дългове и изчерпване на парите. По Великден едва ли ще им позволят да работят, а туристи не се очакват преди края на май или началото на юни.

"Туристите са добре дошли, ако преди пътуването са се ваксинирали, имат доказани антитела или отрицателен PCR тест. Всички туристи ще бъдат обект на случайно тестване", каза министър Теохарис във видеообръщение към изложението ITB в Берлин. Той обясни, че след ваксинирането на най-застрашените си граждани страната ще се фокусира върху работещите в туризма, настаняването, развлекателната и ресторантьорската индустрия. Честото тестване на служителите е задължително.

Ваксиниращите се трябва да имат предвид, че според здравните регулатори реално изработен имунитет има около 2 седмици след втората доза.

2.5 млн. ваксинирани до края на април

Правителството очаква до края на април дози да са получили 2.5 милиона души, съобщи представител на Министерството за електронното управление, цитиран от в. "Катимерини". Това е институцията, управляваща портала за проследяване на националната програма за ваксиниране.

Зам.-министър Йоргос Йоргантас каза за Skai TV, че досега са направени 1.13 млн. ваксинации и още 1.4 млн. са насрочени в сайта emvolio.gov.gr. Около 373 хиляди гърци са получили по две дози. За пръв път държавата достига до хората по този начин и платформата работи добре след няколко проблема и срива от откриването ѝ в края на декември.

По думите на Йоргантас в момента се ваксинират средно 33-34 хиляди души на ден. През април темпото трябва да се повиши с пристигането на 1.2 млн. дози от ваксината на "Янсен" и още 1.07 млн. дози от "Пфайзер".

До средата на май би трябвало да са защитени всички над 60 години и хората от групите с висок риск - общо около 270 000 души.

Предстоят тежки седмици

Но преди да открие летния сезон, Гърция трябва да овладее поредното засилване на пандемията. Днес здравният министър Василис Кикилиас каза, че нови пациенти с коронавируса от района на столицата може да се наложи да бъдат прехвърлени към болници извън Атика. В района, където живее вероятно поне една трета от населението на страната, държавните болници са пред изчерпване на капацитета си за това заболяване. "До няколко часа или ден" ще призова частните лекари да ни помогнат, допълни той. Частна здравна група вече е предложила една-две от клиниките си за целта.

Според Кикилиас предстоят 2-3 тежки седмици и затова министерството планира увеличаване с почти 1400 броя на леглата в интензивните отделения, като кампанията започва веднага. В Атика над 90% от 350-те легла за COVID-19 в интензивни отделения са заети, а при по-леките случаи в болниците този дял е 82%. В национален мащаб тези показатели са 66.5% и 50% към понеделник.

В понеделник в страната бе регистрирана смъртта на най-младия заразен - бебе почина в детска болница.

Снимка: Reuters

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.