С поредица от видеоконферентни разговори поради Covid-19 високопоставени представители на ЕС вчера подкрепиха Северна Македония и насърчиха правителството да продължи реформите, съобщават македонските медии, като цитират премиера Зоран Заев.

Заев, вицепремиерът Никола Димитров и външният министър Буяр Османи изразиха надежда, че подготвеността на страната ще бъде официално потвърдена и с приемане на рамката за преговори в началото на следващия месец, след което до края на годината ще последва първата междуправителствена конференция с ЕС, съобщава БТА.

"Казахме на събеседниците си, че нашият път към ЕС няма алтернатива и очакваме много скоро да направим първите следващи стъпки с всяка отворена глава, за европейско качество на живот на нашите граждани", каза Заев.

Няма да допуснем нови отлагания, защото постигането на следващата ни стратегическа цел - членството в ЕС - е наше задължение в името на бъдещето на държавата и гражданите. Нашата страна остава посветена на поддържане на добросъседските отношения с последователно прилагане на Договора от Преспа и Договора за добросъседство с България, които донесоха нова енергия и допринесоха за възобновяване на интензивността на разширяванетго на ЕС със страните от региона, каза Заев.

Той смята, че Северна Македония не може да постигне по-добър договор от Договора за добросъседство и сътрудничество и изрази увереност, че работата ще продължи последователно, за да може колкото е възможно по-рано да се намери решение за разногласията.

"Договорите с Гърция и България не са само на хартия, те се прилагат във всичките си аспекти. Драго ми е, че България много често напомня, че остава последователен поддръжник на нашето членство в ЕС. Вярвам, че има решение за всичко в съответствие с европейските ценности и принципи. Фокусирани сме върху намирането на решение, което да създаде хубава атмосфера за организирането на първата междуправителствена конференция до края на годината", каза премиерът и допълни, че решение трябва да се намери до първата междуправителствена конференция.

Външният министър Буяр Османи каза, че Северна Македония не трябва да бъде част от предизборния политически дискурс в България и македонските реакции да се използват в предизборната кампания у нас. "Не мисля, че това е от полза за нас, нито за междусъседските отношения и за това, което искаме да постигнем заедно като две страни, каза Османи, цитиран от БНР.

Заев, Димитров и Османи разговаряха чрез видеоконферентна връзка с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, със заместник-председателя Жозеп Борел, с еврокомисаря за разширяването Оливер Вархей и с председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли.

Засега няма конкретен план какво би се случило, ако България наложи вето върху началото на преговорите, допълва ТВ "Алфа". Освен добра воля и диалог Заев не предложи нищо за начина, по който да решим проблема с исканията на София, които блокират Северна Македония. Заев не отговори дали, ако България блокира Скопие, договорът няма да бъде валиден, защото в същия документ източният съсед е задължен да подкрепя присъединяването на страната към ЕС.

"Знаете, че на практика избягвам такива въпроси "какво ще стане, ако стане" защото даваме шанс на това, което правим, наистина вярвам, че ще намерим решение", каза Заев, цитиран от "Алфа".

Екипи дипломати работят за разрешаване на проблема с България, каза Заев и добави, че все още е оптимист, че първата междуправителствена конференция ще се състои до края на годината, но не изключи и възможността за блокада от страна на София.

Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ заяви за ТВ 24, че България засилва позициите си и е въпрос на време кога ще реши да блокира Северна Македония. "Дали ще бъде в самото начало или ще го отложи за някоя от следващите фази в разговорите между Македония и Европейската комисия. Посочихме това още през март, когато се състоя Съветът на ЕС и българската делегация успя с по-добра дипломатическа дейност да добави една съставна част от решенията на Съвета на ЕС, която се отнася за езика."

Той добави, че по негова информация по време на посещението си в София Буяр Османи е получил на срещата с колегата си Екатерина Захариева нон пейпър, в който са посочени условията, при които България би позволила да започне междуправителствената конференция, без да блокира Северна Македония, съобщи македонският "Фокус".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.