Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля редица мерки за борба с пандемията, включително предоставяне на трета доза ваксина на определени групи от населението, възможност за предписване на ваксинации в отделни случаи и затягане на изискванията за носене на маски, съобщава Си Ен Ен, цитирана от БНР.

Според източници на телевизионния канал, американската администрация обсъжда тези стъпки в светлината на факта, че в редица региони на страната броят на случаите на коронавирусна инфекция отново нараства и някои от американците не искат да бъдат ваксинирани. Според канала американските власти "активно обмислят" въпроса как да "осигурят допълнителна доза ваксина за уязвими групи от населението". Вероятността те да се нуждаят от бустер доза от ваксината нараства, отбелязва изданието. Съответните мерки все още не са получили регулаторно одобрение.

Според канала в администрацията на САЩ "се водят дискусии дали да се върнем към препоръките относно носенето на маски". Източници отбелязват, че това решение може да стане политически неудобно за администрацията, тъй като по-рано много изисквания в тази област в САЩ бяха „тържествено отменени“. Според Си Ен Ен в момента федералните центрове за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ "предефинират позицията си" относно необходимостта от носене на маски.

Както подчертава изданието, в хода на тези дискусии „Байдън е притиснат“ да се застъпва за задължителна ваксинация „сред определени групи хора“. Американските власти, отбелязва каналът, се опитват да изработят решение дали да подкрепят компании, които задължават служителите да се ваксинират или създават затруднения за тези, които не искат да ваксинират.
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.