В Русия е разработен първият в света наземен робот-камикадзе "Депеша", съобщи пресслужбата на държавната корпорация "Ростех", цитирана от РИА Новости и Агенция „Фокус”.

Отбелязва се, че устройството е предназначено за унищожаване на жива сила и техника на противника, както и на укрепления като "драконови зъби".

Досега FPV-дроновете бяха изключително летящи.

"Холдинг Високопрецизни комплекси" (част от "Ростех") е разработил многофункционалните роботизирани комплекси "Депеша" и "Багги". Роботът "Депеша" е сглобен върху гъсенична платформа и се управлява от оператор с помощта на джойстик и FPV шлем. Роботът "Багги" е с платформа на колела и се управлява с джойстик и таблет. И двата робота могат да се използват като наземни дронове камикадзе за поразяване на вражески цели чрез взривяване на заряд, който роботизираният комплекс доставя до целта", се посочва в доклада.

Роботите вече се тестват, включително в зоната на военните действия.

Една от най-важните характеристики на машините, наред с компактността и маневреността, е тяхната товароносимост. Депеса има полезен товар от 150 кг, докато "Багги" е с полезен товар от 250 кг.

"Депеша" и "Багги" могат бързо и дискретно да доставят провизии, боеприпаси, гориво и да евакуират ранени войници.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.