Неизвестен извършител е срязал пет маркуча на спирачната система на локомотив на гара Лом в събота. Освен това е счупено предното челно дясно стъкло на машината, съобщи NOVA.

Влакът е трябвало да потегли с композиция от пътнически вагони от втори коловоз. По чудо не се е стигнало до трагедия.

„Локомотивната бригада, която е назначена да извози първия влак за гара Брусарци, установява счупеното стъкло и прерязаните маркучи. В най-лошия случай щеше да стане удар във вагоните, а влакът щеше да стане неуправляем. В моята практика за първи път ми се случва такова нещо”, обясни инж. Еленко Кирков, ПЖПТ – Мездра.

По негови думи служителите на МВР са направили оглед, който ще продължи и днес, а локомотивът ще бъде отремонтиран.

„В някои гари има видеонаблюдение. Предстои да се поставят камери в самите локомотиви”, каза още инж. Кирков. Той обясни, че подобен вандализъм е „смъртна присъда” за локомотивната бригада и за всички, които пътуват с влака.

От областната дирекция на МВР в Монтана казаха за NOVA, че по случая за нанесените щети е образувано досъдебно производство. Към момента се проверяват и лица, които може да имат отношение към посегателството, но задържани все още няма.
Красимир Николов работи в депото от години. Прави гарнитури точно за тези машини и оценява инцидентът като много опасен и заради счупеното стъкло, и заради срязаните спирачни маркучи.

Затова хората в локомотивното депо възприемат посегателството като терористичен акт. Видеонаблюдение няма, няма и достатъчно строга законова рамка, а случаите зачестяват, коментират още хората.

„Като мине машина, и то в движение, хвърлят по нея камъни, чупят стъклата, замерят. Просто закони трябва да има”, смята Николов.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.