Варна отбеляза 142 години от Освобождението си. В традиционните чествания в двора на Духовно-просветния център „Свети Архангел Михаил” се включи кметът Иван Портних, който поднесе цветя заедно с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, областния управител Стоян Пасев, командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, генералния консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов. Венци и цветя бяха поднесени от много граждани и неправителствени организации. Тази година тържествата преминават при спазване на всички изисквания на Министерството на здравеопазването.

Празничният ден бе повод да бъдат официално открити паметници на двама видни варненци. Барелеф на известната лечителка и акушерка Баба Рада, дело на скулптора проф. Иван Братанов, бе открита на едноименната улица. Това е първият женски образ от поредицата паметни плочи във Варна, които се създават по инициатива на Община Варна, с цел възраждане на историческата памет.

Баба Рада - Рада Кирчева (1808 - 1868 г.) е била видна общественичка, уважавана от своите съграждани. По време на руско-турската война от 1828-1829 г., когато Варна е била обсадена от руските войски, Баба Рада успява да ги информира за разположението на турските части в града. Така успява да спаси от унищожение българските махали. Рада научава занаята на бабуването (акушерството) в Бесарабия. След връщането си във Варна, тя започва да акушерства и с годините печели признанието на своите съграждани, припомня "Live.Varna.bg".

Днес официално бе открит и паметникът на кмета Михаил Колони, управлявал Варна в периода 1881 - 1885 г. и 1890-1893 г. Автор на творбата е Живко Дончев. Като един от първостроителите на съвременна Варна, Михаил Колони остава в историята на морската столица с редица инициативи, свързани с облагородяване на градската среда – изграждането на канализация, павиране на улиците, изграждане на морските бани и на Приморския парк, строителство на родилен дом, общинска болница и училище „Св Климент“, обясни Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“. Новите паметници са част от галерията със знакови имена от историята на морската столица, които Община Варна създава по инициатива на кмета Иван Портних. Сред тях - Иван Церов, Дабко Дабков, Кирил Шиваров, художниците Борис Георгиев и Георги Велчев, д-р Данаил Шишков, Петър Енчев, д-р Басанович, екзарх Антим I.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.