Приют в Берлин, в който са били настанени над 300 разселени украинци, изгоря при пожар, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Вчера при пожара в приюта за бежанци, разположен на бившето летище "Тегел" в германската столица, е била унищожена сграда с площ от 1000 кв. м., в която са били настанени общо 301 разселени украинци. Местните власти съобщиха, че няма данни за пострадали.

Според представител на пожарната служба засегната постройка е била предназначена за общо 380 души, но всички жители са успели да се евакуират. В същото време полицията съобщи, че няколко души са получи усложнения след вдишването на големи количества пушек. Хора са били евакуирани и от четири временни бежански центъра, разположени в близост, въпреки че пожарът не се е разпространил към тях. На жителите на разрушения приют е било осигурено алтернативно настаняване, уточни местната агенция за бежанците.

Засега точната причина за пожара остава неясна, отбелязва ДПА.

Бежанският център на летище "Тегел" е един от най-големите в Германия. Той е предназначен за приюти до 7000 души. В момента в него са настанени около 4500 души, голяма част от които живеят там от месеци.

Към този момент около 1,1 милиона украинци живеят в Германия. Около 350 000 от тях са деца и младежи по 18-годишна възраст. Около две трети от пълнолетните бежанци са жени.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.