Началото на 20-ата международната ветроходна регата “Cor CaroliiCard” е на 12-и август на Морска гара Бургас. Юбилейното издание на съревнованието с яхти с главен организатор фондация „Кор Кароли“ще се проведе в рамките на четири дни по маршрут с три спирки: Бургас, Св. Влас и Варна. През 2020 г. празникът на град Варна – 15-и август, ще съвпадне с датата на голямото награждаване на победителите и церемонията по закриването на регатата. За втора поредна година генерален спонсор на събитието е финтех компанията iCard.

Програмата на предстоящата престижна регата “Cor Caroli iCard” обещава положителни летни емоции и на участниците от цял цвят, и на ентусиастите от публиката, следящи морската надпревара от брега. Очаква се в състезанието да се включат около четиридесет ветроходни яхти с дължина на корпуса от 7 до 15 м. и около 250 души в екипажите на яхтите.

През първия ден, 12-и август, се предвижда провеждане на атрактивнигонки в Бургаския залив. В тях ще премерят сили професионалисти и аматьори. Всички пътешественици по душа ще могат да наблюдават зрелищните гонки на яхти в залива, а вечерта – награждаването на победителите за деня и официалното откриване на регатата на Морска гара Бургас.

В рамките на тазгодишното издание са планирани две морски гонки с по-дълъг маршрут и с посока север. Стартът на първата ще бъде даден на 13-и август в Бургас. Отборите ще се устремят към Св. Влас – на около 25 морски мили от Бургас. Втората надпревара в открито море е на 14-и август с маршрут Св. Влас – Варна (около 45 морски мили).

В последния състезателен ден – 15-и август, жителите и гостите на Варна ще станат свидетели на още три гонки във Варненския залив в чест на празника на града. Морската столица отново ще се превърне в притегателен център за професионални ветроходци и любители на красивия спорт. Само броени часове по-късно ще бъде обявено крайното класиране.iCardще награди победителите заедно с българския представител на международния конкурс за песен „Евровизия“ 2020 и 2021 – талантливата Виктория Георгиева.

Мисията на “Cor Caroli iCard” е да допринесе за развитието не само на ветроходството, но и на местната общност. Събитието има важно значение за популяризирането на красивия воден спорт, свързан с екипна работа, състезателен дух и стремеж към високи постижения. Затова от година на година международната регата предизвиква все по-голям интерес, а България печели ключови позиции на световната яхтинг карта.

Това е възможно благодарение на успешното дългосрочно партньорство между фондация „Кор Кароли“ и финтех компанията iCard, което се основава на споделени ценности, а именно: любовта към морето и подкрепата за спорта, съобщава "Радио Варна".

За фондация „Кор Кароли“

Фондация „Кор Кароли“ е основана през 1992 г. в памет на кап. Георги Георгиев – първият българин, участвал в трансатлантическата регата ОСТАР през 1976 г., а впоследствие извършил първото българско околосветско ветроходно плаване, тръгвайки от Хавана на 20.12.1976 г. и акостирайки отново там на същата дата година по-късно с яхтата „Кор Кароли“. Сред целите на фондацията са да възпитава любов към морето и морското дело, да спомага за развитието на ветроходството и да насърчава ветроходните плавания по Българското Черноморие, а и извън България.

През 2001 г. фондацията учредява международната регата “Cor Caroli”, носеща името на яхтата на кап. Георгиев, с която той поставя рекорд за най-бърза обиколка на света за еднокорпусни яхти с едночленен екипаж, регистриран в книгата с рекордите на Гинес. Традицията на провеждане на регатата в рамките на четири дни в средата на месец август, като тя винаги включва 15-и август – празник на град Варна, продължава вече две десетилетия.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.